Trenažur – ko na kolesu uživaš več ur


Trenažur – ko na kolesu uživaš več ur

Mnogi kolesarji dobesedno sovražijo trenažer. To je posledica monotonosti in dolgih ur vadbe v zimskem času, ko je (cestno) kolesarjenje zunaj praktično nemogoče. Ni potrebno, da so treningi na trenažerju dolgi in monotoni! Veliko več bomo imeli od vadbe, če se je lotimo načrtno, ter skušamo čas na trenažerju izkoristiti kvalitetno. Treningi naj bodo krajši! Splošno pravilo iz prakse pravi, da lahko trening na trenažerju skrajšamo za 10-25% v primerjavi s treningom, ki bi ga sicer izvedli zunaj na kolesu.

Serijo treningov Trenažur – ko na kolesu uživaš več ur, bom v decembru in januarju brezplačno objavljal na moji spletni strani ter FB strani. Tako lahko vsi, ki imate kolo in trenažer, vadite bolj pestro ter strukturirano. Treningi se bodo stopnjevali tako v trajanju kot intenzivnosti, zato jih boste lahko direktno uporabili za bazno pripravo.

Vsak trening je predstavljen grafično; na vodoravni osi je prikazan čas treninga, na navpični osi pa intenzivnost. Območja intenzivnosti lahko določite s katerim izmed izračunov, ali pa uporabite rezultate testiranja. Predpisana je še kadenca poganjanja pedal ter polozicija (sede, stoje).

Prvi trening v seriji:

 T1