Wahoo kickr CORE – Pametni kolesarski trenažer


Ta članek boste brali: 10 minut

Verjetno o povečanem zanimanju za kolesarjenje doma, na trenažerju, ni potrebno izgubljati besed. Še pred leti osovražena zimska aktivnost, da ne rečem nekaj “bogokletnega”, je sedaj vsakodnevna praksa. V tem blogu bom predstavil svoj pogled na kolesarjenje na trenžerju. Testiral sem tudi pametni trenažer Wahoo Kickr CORE.

Kolesarski trenažer Wahoo Kickr CORE med vadbo.
foto: Anita Ferjančič

Tako profesionalci kot rekreativci vse pogosteje sedejo na sobno kolo. Običajno je to kar “specialka”, vpeta na bolj ali manj “pameten” trenažer. Slednje v kombinaciji s številnimi virtualnimi platformami, ponuja povsem novo doživetje kolesarstva. Kar naenkrat lahko iz udobja doma treniramo s prijatelji, tekmujemo in celo dokažemo, da smo primerni tudi za vrhunske ekipe!

A predpogoj za doživetje tega novega načina kolesarstva je, da imamo primeren pametni trenažer. V tem blogu boste lahko prebrali, zakaj sem se po mnogih letih odločil za Wahoo Kickr Core. Predstavil bom njegove prednosti in slabosti ter občutke po nekaj treningih. Gremo na kolo, pa četudi v dnevno sobo ali klet?

Namesto branja tega zapisa, lahko vse bistveno o pametnem trenažerju wahoo Kickr Core izveste tukaj v 8 minutah:

Wahoo Kickr CORE pametni trenažer predstavim v #Kolesarnici. Kjer beseda teče o kolesarski opremi, treningu in še drugih športnih zanimivostih! Naroči se na kanal, da te o novem videu obvestim takoj, ko je naložen!

Čemu kolesarjenje na trenažerju?

Predvsem kolesarji “stare šole”, že ob uvodnih stavkih zmajujejo z glavo… Le čemu ves ta “hype” z virtualnim kolesarjenjem, ZWIFTom in podobnimi štosi, če pa je vendar kolesarjenje neke vrste možat šport! Na cesto se gre podnevi in ponoči, v dežju in vetru, poledica pa je le izgovor za ježevke! In ni slabega vremena, je samo slaba oprema! Že drži! A zavoljo rekreacije zagotovo ni potrebno nositi “glave na prodaj” v ekstremnih razmerah. Tudi za odlično pripravljenost to ni pogoj! Številni profesionalni kolesarji, vključno z ultra-ekstremisti, triatlonci in specialisti za tritedenske dirke, so že dokazali, da je tudi z velikim deležem “indoor” treninga mogoče doseči izjemno pripravljenost. Gre namreč za trening, ki je v primerjavi z vadbo zunaj bolj intenziven. Prinaša torej celo določene fiziološke prednosti v primerjavi s treningom v naravi. Da o motivaciji, ki je v primeru virtualnih tekmovanj zares na izjemnem nivoju, niti ne govorim… Najbrž zato ne preseneča, da bo mednarodna kolesarska zveza UCI, letos izvedla prvo svetovno prvenstvo v virtualnem kolesarjenju!

Virtualno kolesarjenje ZWIFT platforma.

OK, če vse to razumete, potem vas že zelo zanima, kako se zadeve lotiti! Veliko o tem sem že napisal v članku virtualno kolesarjenje. Danes pa se posvetim bistvenemu delu opreme – pametnemu trenažerju.

Zakaj pametni trenažer?

Zagotovo je izkušnja kolesarjenja doma najboljša, ko uporabljamo enako kolo, kot sicer na cesti. Če ga vpnemo na trenažer z direktnim prenosom (brez zadnjega kolesa) in dodamo program za simulacijo terena, dobimo ultimativno izkušnjo. Slednjo se seveda še da nadgraditi s simulacijo naklona cestišča ter ventilatorjem, ki piha bolj močno, hitrej kot kolesarimo. Še korak naprej so plavajoče platfome, na katere vpnemo pametni trenažer skupaj s kolesom. Slednje omogočajo “naravno” gibanje kolesa in kolesarja tudi med stoječim poganjanjem. Vprašanje, ki se vam morda pojavlja je, če vaše (drago, karbonsko…) kolo sploh smete vpeti na trenažer? Dejansko proizvajalci koles to odsvetujejo. No, sam še nisem slišal, da bi na trenažerju kdo kolo poškodoval…pa ga tako uporabljajo tudi profiji, ki “obrnejo” vsaj 2x toliko kot mi…

Zakaj Wahoo trenažer?

Kratek disclaimer oz. pojasnilo. Wahoo me ne plačuje, da pišem ta članek*. Do njihovih produktov sem prišel po naključju – priporočilu kolesarskih kolegov. Iskal sem namreč kolesarski števec, ki deluje bolje kot izdelki največjega proizvajalca na trgu… Tako sem spoznal Wahoo BOLT, ki je popolnoma zadovoljil moje zahteve glede izvajanja treninga in navigacije na cestnem kolesu. Hkrati sem skozi sodelovanje z dr.Borutom Fondo prekolesaril veliko ur na trenažerju Wahoo Kickr. Spoznal sem, da imajo produkti hiše Wahoo skupne značilnosti, ki jih ločijo od konkurence: enostavnost, minimalizem ter izjemno funkcionalnost! To je uporabniška izkušnja, ki sem jo pričakoval že prej od večjih proizvajalcev, a žal nikoli zares doživel…

Wahoo ekosistem naprav za domačo vadbo.

Naj pojasnim! Vsa pretekla leta sem uporabljal trenažerje znamke TACX, izkušnje pa imam tudi z znamkami ELITE, BKOOL in CompuTrainer.  Dokler so bili trenažerji še brez “pameti”, v resnici ni bilo velikih razlik med proizvajalci. Konstrukcija teh mučilnih naprav je bila enostavna, robustna in stabilna. Hitro si opazil, če kaj ne deluje dobro in proizvaja preveč hrupa! To je bil še čas, ko smo uporabljali posebne zadnje gume, ki so preko zavornega valjčka naše napore prenašale na zavoro trenažerja, kakršnakoli je že bila… Potem se je začela digitalizacija trenažerjev, postali so “pametni” in dobili elektronske zavore. To pomeni, da so začeli meriti moč kolesarjenja in posledično zmožnost simuliranja vzponov in spustov. Kolesarjenje na trenažerju je postalo bolj realno, žal pa pogosto vir velikih frustracij! Veliko porodnih krčev so doživljali ti prvi “pametni” trenažerji. Od tega, da niso dovolj hitro reagirali na spremembe ritma pa do ogromnih težav z natančnostjo meritev moči… Da ne “flancam” na pamet vam pove podatek, da sem neko poletje izvajal študijo treninga kolesarjev na visoki nadmorski višini. Uporabljali smo pet enakih “pametnih” trenažerjev in vsak je imel svoje muhe… Vse križe in težave takratne tehnologije sem spoznal tisto poletje in vesel sem, da je razvoj v par letih naredil tak preskok naprej! 

Wahoo tukaj zagotovo sledi tem vodilom… “ne kompliciraj, kjer ni treba!” Trenažer mora še vedno biti stabilen, masiven, teči gladko ter biti natančen pri meritvi moči! Vse našteto lahko po mojih izkušnjah obkljukam…

Wahoo Kickr Core

Najcenejši “direktni” pametni trenažer v wahoojevi ponudbi je wahoo Kickr Core. Cenovno posega v srednji razred, prodaja se za okoli 800€. To je nekoliko višje od konkurenčnih izdelkov znamk Tacx (FLUX) in Elite (SUITO). Njegova zmogljivost je primerljiva s konkurenco, simulira lahko do 16% naklona ter maksimalno moč 1800 W. Povedano po domače; precej bolj je zmogljiv od nas, rekreativcev! Natančnost je primerljiva z večino powermetrov srednjega razreda – cca 2%.

Wahoo Kickr CORE pametni trenažer slikan z druge strani.
foto: Anita Ferjančič

Tako kot konkurenca tudi Wahoo Kickr Core ponuja povezljivost z ANT+ in Bluetooth brezžičnimi protokoli, za svoje pravilno delovanje pa potrebuje električno energijo iz 220V vtičnice… Seveda ga lahko uporabljate tudi brez elektrike – le maksimalnega upora vam ne bo zagotavljal in na kakršnekoli podatke z njegove strani pozabite… Veliki večini od nas to ne bo povzročalo večjih težav, saj ga bomo uporabljali v udobju našega doma. Trenažer je kompatibilen praktično z vsemi kolesi, od cestnih, gravel do gorskih. Sprejme torej quick-release (QR) osi dimenzij 130 in 135mm ter Thru axle dimenzij 12×142 in 12×148. Vsi potrebni adapterji so priloženi!  

Naročilo trenažerja

Uradnega distributerja za Slovenijo ni, zato je najbolj smiselno direktno naročilo wahoo.eu. Postopek nakupa je enostaven, plačilo s kartico in dostava v nekaj dneh čez domači prag. Ja, dejansko je dostavna služba paket prinesla preko stopnic in skozi vrata na hodnik hiše 🙂  V mojem primeru je trenažer na naslov prispel po 10 dneh, čeprav je bil spletni rok dobave 2-3 tedne.

Dobavljivost v novembru 2020; trenutno so vse zaloge pametnih trenažerjev wahoo razprodane. Pričakujemo novo pošiljko v drugi polovici novembra. Za obveščanje o zalogi se lahko prijavite tukaj.

Embalaža

Trenažer je zares zgledno zapakiran za pot do vašega praga. Vsi sestavni deli so “vtisnjeni” v kocko expandirane pene (EPP), ki se natančno prilega škatli. Možnost za poškodbe je zares minimalna, hkrati pa je embalaža kvalitetna ter vzdržljiva – brez težav boste po sezoni trenažer tudi zložili nazaj v škatlo. Nič več polomljenega stiropora! Tudi sama škatla je “šik” in bo z lahkoto krasila vašo trening sobo, kolesarnico ali dnevno sobo (če imate razumevajočo družino!).

Sestavljanje

Po mojih meritvah vam slednje ne bi smelo vzeti več od 10 minut. Potrebno je le priviti nogi trenažerja s priloženim ključem ter namestiti zobnike! Za montažo slednjih boste sicer potrebovali specialno orodje, lahko ga kupite za cca 15 € ali pa obiščete bližnji kolesarski servis, kjer vam bodo zobnike strokovno namestili v nekaj minutah… izbira je vaša! Potem le še odstranite zadnji obroč in kolo namestite na trenažer.  Z nekaj prakse enostaven postopek, kar lahko tudi vidite v videu zgoraj!

Sestavljanje pametnega trenažerja Wahoo Kickr CORE

Povezava s telefonom ter nastavitve

Iz Google Play ali AppStore (IOS) si prenesete aplikacijo Wahoo Fitness. Slednja omogoča povezavo s trenažerjem, posodobitev programske opreme ter kalibracijo. Vse skupaj poteka zelo hitro in enostavno, edino uporabniški račun bo potrebno ustvariti, če je to vaša prva Wahoo naprava… Pri celotnem postopku nisem zaznal nobene težave, vse je delovala “iz prve”, kar žal pri konkurenci ni vedno pravilo… Že tukaj so me “kupili”, saj zares sovražim programske “hrošče” ter malenkosti, ki ti izkušnjo že v začetku pokvarijo s slabim delovanjem…

Aplikacija Wahoo Fitness s katero povežemo pametni trenažer kickr CORE
foto: Anita Ferjančič

Zelo pomembna za pravilno delovanje / prikaz moči kolesarjenja, je kalibracija. Slednjo opravite s klasičnim “spin-down” protokolom. Idealno kolesarite kakšnih 10min z nizko do srednjo intenzivnostjo, potem pa sledite navodilom aplikacije. Pedala poženete toliko, da dosežete hitrost nekaj nad 35km/h. Potem počakate, da se vztrajnik odvrti do konca… trenažer tako ve, kakšen je njegov kalibracijski faktor in je sposoben zelo natančno izračunati vašo moč kolesarjenja.  Ta protokol izvajate le redko, enkrat mesečno bo dovolj, če trenažerja ne premikate in je temperatura v prostoru približno enaka.

Načini uporabe pametnega trenažerja Wahoo Kickr CORE

Wahoo Kickr Core lahko seveda uporabljate na več načinov:

  • Tako kot klasičnega – samo s prestavami na kolesu ter “stopnjami upora” kontrolirate intenzivnost
  • ERGO način – trenažer bo ne glede na vašo prestavo ohranjal konstanten upor, določen v wattih
  • SLOPE način – trenažer simulira določen % vzpona
  • COURSE način – trenažer simulira eno od posnetih poti, ki ste jih prevozili v naravi.
  • WORKOUT način – trenažer bo upora prilagajal vašemu programu treninga. Primer; sam svojim kolesarjem v programu TrainingPeaks predpišem kolesarski trening, ki ga trenažer zna prebrati. Tako je potrebno le še odkolesarit do konca, za ostalo (težavnost) poskrbi kar trenažer sam!
  • Način simulacije – trenažer posnema vzpone in spuste ter vožnjo v zavetrju. Za te funkcije ga povežete z različnimi računalniškimi programi ali mobilnimi aplikacijami. Med najbolj popularne sodijo ZWIFT, Kinomap, TrainerRoad, Rouvy, SufferFest in še številne druge…
Uporaba pametnega trenažerja wahoo kickr core s števcem elemnt bolt.
foto: Anita Ferjančič

Trenažer wahoo Kickr Core lahko upravljate z mobilnim telefonom, kolesarskim števcem ali računalnikom. Odvisno od načina, ki ga želite uporabljati in opreme, ki jo imate na voljo.

Občutki po prvih treningih na Wahoo Kickr Core

Prijetno sta me presenetili dve lastnosti; tiho delovanje in stabilnost!

Kjerkoli že kolesarite na trenažerju, hrup zagotovo ni dobrodošel! Dejansko je bil to en izmed glavnih razlogov, da so razvili trenažerje z direktnim prenosom. Med njimi je wahoo kickr core zagotovo med najtišjimi. K temu pripomore minimalističen in robusten dizajn, brez nepotrebnih ohišij, ki v tem primeru delujejo kot resonatorji in hrup ojačijo. Niti pri najvišji intenzivnosti se hrup trenažerja ne poveča bistveno – vsekakor pa se bo slišal zvok pogonskega sklopa – zobnikov in verige.

Kljub temu, da je konstrukcija trenažerja CORE enostavna, je stabilnost odlična. Vsaj na ravni površini… v kolikor ga boste postavili na mehko ali neravno podlago, utegnete imeti pri tem težave. Štiri stične točke niso prilagodljive, zato je izbira podlage pomembna. Kaj to pomeni v praksi; če imate neravna tla, bo morda položaj kolesa in trenažerja v sobi nekoliko drugačen, kot si želite… to je vse.

Natančnost in splošen občutek med kolesarjenjem na trenažerju Wahoo Kickr CORE

Med kolesarjenjem sem uporabljal zanesljiv powermeter znake Power2max, nameščen v gonilki. Slednjega sem že večkrat primerjal s preverjenimi ergometri ter drugimi powermetri (PowerTap, Assioma,…) in se je izkazal za konstantnega in natančnega. Preden sem opravil kalibracijo trenažerja, so se pojavila kar precejšnja neskladja – tudi več kot 10%. Po pravilnem postopku kalibracije je bila prikazana moč med powermetrom in trenažerjem praktično enaka. Testiral sem pri nizki moči (120W), srednji (200W) in visoki (320W). To ni bil noben znanstven protokol, le praktičen preizkus. Kot vsa oprema, ima tudi trenažer wahoo kickr core določene merske napake, zato se na prikazano moč ne moremo 100% zanesti. Menim pa, da je natančnost za uporabo v namene treninga več kot dovolj zanesljiva.

Aleksej Dolinšek trener kolesarstva med treningom na pametnem trenažerju
foto: Anita Ferjančič

Sam občutek med vožnjo je zelo dober; vztrajnik mase 5kg je očitno dovolj, da poustvarja vsaj del inercije, ki smo jo vajeni med kolesarjenjem na cesti. To pomeni, da se med prestavljanjem ne zaustavlja prehitro, prav tako je simulacija vzponov bolj realistična. Če ste kdaj opazili, da vam prestave na trenažerju ne delujejo tako dobro, kot zunaj na cesti… no, to je to. Pri wahoo kickr core trenažerju teh težav praktično ni.

Preizkusil sem tudi ponovno prevoziti traso, ki sem jo s števcem wahoo Elemnt Bolt sicer prevozil v naravi. Vključevala je tudi vzpone preko 15%. Sodeč po podatkih o moči, srčnem utripu in kadenci – gre za primerljiv napor. Zaključujem, da je tudi ta funkcija zanimiva, v kolikor recimo treniramo za določeno traso ali pa si le želimo malce razbiti monotonijo kolesarjenja v zaprtem prostoru.

Povzetek in ocena trenažerja wahoo Kickr CORE

Do trenažerja Wahoo Kickr Core je zelo lahko priti – po nekaj klikih na spletu vam ga dostavijo na dom v kratkem roku. Kvalitetna embalaža, ki jo boste lahko še večkrat uporabili je že standard pri wahooju, žal pa ni priložene nobene dodatne opreme, na primer podstavka za prednje kolo ali zobnikov. Sestavljanje je res enostavno in vzame le kakšnih 10 minut. Uporaba – povezava s telefonom, števcem in aplikacijami je bliskovita, brez “hroščev” in zapletov. Dejansko uporabniška izkušnja, ki jo pričakuješ pri taki opremi. Minimalistični dizajn + možnost delnega zlaganja bo prepričal tudi tiste z izraženim estetskim čutom. Občutki po prvih treningih so zelo dobri, trenažer je tih in stabilen – daje občutek, da bo zdržal veliko sezon zimskega treninga. Občutek kolesarjenja je realističen, vztrajnik ima zadostno maso in omogoča lahkotno menjanje prestav ter dobro simulacijo terena. Le na to pazite, da ga postavite na ravno podlago, saj noge niso nastavljive in se pri štirih stičnih točkah lahko pojavi zibanje…

Ocena test wahoo pametnega trenažerja KickrCore Aleksej DOlinšek trener kolesarstva
foto: Anita Ferjančič

Vsekakor pametni trenažer wahoo kickr core ni najcenejši predstavnih srednjega ranga – kvaliteta izdelave ter uporabniške izkušnje pa po mojem mnenju opraviči njegovo ceno.

+dostopnost preko spletne trgovine

+enostavna montaža ter povezava s telefonom

+izjemno tiho delovanje

+dobra stabilnost na ravni podlagi

+odlična simulacija terena + natančnost

-ni dodatne opreme (podstavek za prednje kolo, kaseta)

-na neravni podlagi nestabilen

-za delovanje potrebuje električno energijo

-nima ročaja za lažje prenašanje naokoli

Skupna ocena:

Imate vprašanje glede trenažerja Wahoo Kickr CORE? Zapišite spodaj v komentar in z veseljem vam bom odgovoril.

*z nakupom wahoo izdelkov preko linkov na strani podprete avtorja.