Bike fitting z dr. Borutom Fondo


Ta članek boste brali: 6 minut

Slovenija se lahko ponaša z izvrstnimi strokovnjaki s področja kolesarstva. Mednje zagotovo spada dr. Borut Fonda, vodja biomehanskega laboratorija Fonda Sport Perfromance / Absolute Black v Radovljici. Borut je med vodilnimi eksperti za bike fitting oziroma nastavitve kolesa na svetu. Njegove študije kolesarske biomehanike so prinesle nove tehnologije v kolesarstvo. Zaupajo mu najboljše kolesarske ekipe na svetu, vsekakor pa med njimi izstopa osvojena rumena majica Tadeja Pogačarja iz Dirke po Franciji 2020. Tudi po Borutovi zaslugi!

dr Borut Fonda in trener Aleksej Dolinšek
Na obisku v FONDA Sport performance laboratoriju v Radovljici. Pozicija na kolesu je od zadnjega bike fittinga avtusta 2019 še vedno “b.p.”!

Daljši video prispevek z dr. Borutom Fondo sem pripravil za udeležence On-line programa Kolesarska akademija. Tokrat pa objavljam del intervjuja v videu in besedilu. Vabljeni tudi k obisku spletne strani dr. Borut Fonda Sport Performance.

Vse se je začelo z lastno poškodbo

Borut, kako je izgledala tvoja karierna pot, da danes sediva tukaj v Radovljici, v tvojem biomehanskem laboratoriju?

Vse se je začelo še v mojih kolesarskih letih. Bil sem gorski kolesar in tudi sam šel skozi postopek nepravilne nastavitve kolesa. V tistih časih se na mojem tekmovalnem nivoju ni dajalo velikega poudarka na preventivo pred poškodbami in posledično sem se tudi sam soočil s poškodbo kolena. Kasneje med študijem (na Fakulteti za šport op.a.) sem ugotovil, da je bila to posledica nepravilne nastavitve kolesa in to je pridobilo mojo pozornost, da sem rešitve zasledoval akademsko. V začetku je bilo moje delo predvsem raziskovalno ampak že usmerjeno v prakso. Kasneje se je to že bolj komercializiralo, se pravi, da smo ta znanja, pridobljena skozi raziskovanje, prenesli v izdelke in storitve. Kmalu smo postali zaradi visokih tehnoloških zmožnosti (podjetje S2P Znanje v prakso d.o.o. je razvijalo merilno opremo za šport in medicino op.a.) na svojem področju vodilni v svetu. S tem, ko smo rasli storitveno, se je za naše produkte povečalo zanimanje kolesarskih ekip v Sloveniji in kasneje v tujini. Zadnja leta je to preraslo v konkretna sodelovanja s številnimi kolesarskimi ekipami na World Tour nivoju (najvišji rang tekmovanj op.a.).

Bike fitting je za rekreativca še bolj pomemben, kot za profesionalca

Velikokrat dobim vprašanje rekreativcev: “Kaj bo meni bike fitting, saj sem rekreativni kolesar?”. Kaj meniš o tem, zakaj je smiselno, da ima tudi rekreativec kolo pravilno nastavljeno, pa čeprav ni tekmovalec in ne potrebuje neke “hude optimizacije”?

V kolesarstvu se pogosto srečujemo z terminom “optimalno”. Ta optimum oziroma najboljši izkoristek pa med posamezniki lahko pomeni različno. Pri tekmovalcu bo to največja hitrost med točko A in B, torej, da so čim hitreje v cilju – ob tem se seveda ne smejo poškodovati. Pri rekreativnih kolesarjih je ta optimum lahko usmerjen malenkost bolj v udobje, predsem pa v varnost oziroma preventivo pred preobremenitvenimi poškodbami (včasih za to uporabimo besedo obrabe op.a.). Z gotovostjo lahko trdim, da veliko rekreativnih kolesarjev tovrstno obravnavo potrebuje bolj, kot profesionalci. Tudi iz praktičnega dela z vrhunskimi kolesarji in ekipami to sledi, saj so tam spremembe v poziciji velikokrat minimalne. Njihov položaj je že optimiziran, sicer verjetno ne bi prišli na vrhunski nivo.

Dr Borut fonda in Tadej Pogačar zmagovalec Dirke po Franciji 2020
Biomahanska obravnava Tadeja Pogačarja – zmagovalca Dirke po Franciji 2020! Foto: T.Košir

Rekreativni kolesar biomehansko obravnavo oz. bike fitting potrebuje, saj nima teh izkušenj (kot profesionalec op.a.), po drugi strani pa ne opravlja vsega dopolnilnega treninga moči in podobno, kar seveda deluje preventivno pred poškodbami. Rekreativec je torej takšne obravnave pogosto bolj potreben kot profesionalni kolesar.

Kaj naj bi vseboval kvaliteten bike fitting? Katero storitev med ponudbo izbrati – da ne bomo gledali zgolj cene take obravnave?

Predvsem v tujini imam izkušnje, da se veliko kolesarjev odloča za ponudbnika bike fittinga na podlagi njegove opreme oziroma komercialnega sistema, ki ga “fitter” uporablja (BG Fit, Gebiomized, IdMatch so le nekateri op.a.). Sam pa 100% stojim za tem, da je vsa ta oprema dobra le toliko, kot je kompetentna oseba, ki z njo upravlja. Na prvem mestu mora torej biti ta oseba, k kateri se napotiš; da ima ustrezne in zadostne strokovne kompetence, znanja in pa izkušnje. Združevale naj bi športno znanost, morda že elemente medicine športa. S tem bo izvajalec znal prepoznati značilnosti posameznikove biomehanike in tudi opraviti določene spremembe pri položaju na kolesu. Ne smemo pa biti krivični, veliko kolesarskih trgovin je tukaj naredilo en velik korak naprej. Že s tega vidika, da so se začeli zavedati pomena pravilne nastavitve kolesa. Sedaj v večini večjih / boljših kolesarskih trgovin v Sloveniji, ob nakupu novega kolesa, nudijo neko osnovno nastavitev položaja. S tem pa pri kolesarju izboljšajo zavest o tem, da obstaja “pojem bike fittinga” oziroma to področje.

Podatki o bike fittingu med obravnavo pri dr. Borutu Fondi
Oprema, ki jo na bike fittingu uporabljajo, je dobra le toliko, kolikor je usposobljena oseba, ki z njo upravlja! Na sliki zajem podatkov v realnem času s sistemom 3D kamer.

Torej vsekakor bi kolesarjem priporočal, da se ob odločanju za bike fitting pozanimajo, k kateri osebi gredo na obravnavo. Kakšna so njena formalna in neformalna znanja, kompetence in izkušnje s področja biomehanike kolesarstva.

Primeren sedež lahko izbereš le z meritvijo in testiranjem

Veliko neudobja povzroča kolesarski sedež. Kako poteka v “modernih” časih izbira sedeža oz., kako to poteka pri tebi?

V “modernih časih” je izbira sedeža, z vidika naše storitve, relativno preprosta. Sedež je treba testirati z objektivnega in subjektivnega vidika. Objektivno testiranje sedeža zajema 3D meritev pritiska, preko posebnih senzorjev, ki jih v obliki prevleke namestimo na posamezen sedež. Med kolesarjenjem na trenažerju, ki mimogrede povzroča največji pritisk na sedež, še večji kot je pri kolesarjenju zunaj, potem pogledamo razporeditev tega pritiska. Imamo zelo dobre baze podatkov in vemo iz poznavanja anatomije in biomehanike, kje ta pritisk sme biti in kje ni zaželen. Na podlagi tega že v laboratoriju potestiramo več različnih sedežev in izberemo najbolj primernega. Razlike med posamezniki so zelo velike, prav tako med spoloma. Tukaj pa se potem zgodba zares šele začne, saj je sedež, ki se zdi na trenažerju udoben prvih 15 minut, morda po več urah uporabe na cesti ali trailu zelo neudoben. Zato je potrebno sedež testirati tudi na terenu. Moja storitev tukaj v Radovljici, ko govorimo o izbiri kolesarskega sedeža, vključuje tudi ta del, torej sedež brezplačno preizkusite še zunaj, preden se odločite za nakup.

Pazite se “kvazi strokovnjako” za bike fitting

Večina rekreativnih kolesarjev verjetno nikoli ne bo opravila strokovnega bike fittinga. Kaj vendarle lahko naredi posameznik sam in pri tem ne more dosti zgrešiti?

Obstaja generalno pravilo in je zelo pomembno: poslušaj sebe! Če se samo s setom “imbus” ključev pelješ na trening in si kritičen do svojih občutkov, testiraš različne položaje… in tukaj govorim o ekstremnih položajih od npr. izrazito prenizkega do previsokega sedeža, lahko potem subjektivno najdeš položaj, ki ti ustreza. Ampak potrebno je poznati te ekstreme, sicer ne veš, kje je zate udobno območje. Velikokrat je udobje povezano z višjo močjo na kolesu; to pomeni, da pri udobnem, stabilnem položaju, lahko razviješ višjo moč in hitrost na kolesu. Najlepše pri tem je, da udoben položaj omogoča “varen” gib, torej je sam po sebi preventiva pred poškodbami.

Kolo pripravljeno na nastavitev Aleksej Dolinšek trener kolesarstva
Tudi brez bike fittinga lahko na kolesu najdemo udoben položaj. Potrebno si je vzeti veliko časa in biti kritičen do lastnih občutkov.

Največja napaka, ki jo vidim pri (rekreativnih) kolesarjih, ki potem obupajo in vendarle pridejo na bike fitting je, da poslušajo takoimenovane “kvazi strokovnjake”. Torej nekoga, ki že nekaj let vozi in reče: “Tako vozim jaz, tako moraš voziti tudi ti, saj imava enako telesno višino, zakaj imaš ti 3cm višje ali nižje sedež?” Skratka ljudje smo si tako različni, že naša leva in desna stran telesa sta različni, zato se težko primerjamo med sabo.

Kaj pa nastavitev kolesa na podlagi izračunov, tabel ipd.?

To je lahko nek začetek, ne pa se glede tega preveč obremenjevati. Če bo slučajno po uporabi teh izračunov prišlo do velikega odstopanja s subjektivnimi občutki udobja, bi se sam rajši zanašal na lasten občutek, kot na tak izračun.

S “finimi detajli” do rumene majice

Borut tukaj za nama je rumena majica aktualnega zmagovalca Dirke po Franciji, Tadeja Pogačarja. Kako si Tadeju in ekipi UAE pomagal do te prestižne lovorike?

V celotno zgodbo smo bili kar precej vključeni. Z ekipo UAE Emirates imamo sedaj že drugo leto pogodbo o sodelovanju glede priprave kolesarskih verig hkrati pa tudi celotne biomehanske obravnave kolesarjev v ekipi. Ja, s Tadejem Pogačarjem sva kar veliko sodelovala, predvsem na teh “finih detajlih”, da se je njegov izkoristek maksimalno povečal tako na cestnem kot kronometrskem kolesu.

Tadej Pogačar bike fitting Borut Fonda sport performance
Iskanje “finih detajlov” s Tadejem Pogačarjem – kasneje zmagovalcem Dirke po Franciji!

Dr. Borut Fonda vam je na voljo v svojem laboratoriju Fonda Sport Performance v Radovljici. Kadar seveda ni s katero od profesionalnih ekip po svetu 😉 Poleg vrhunskih storitev, si lahko tam obetate tudi odlično kavo, kar nekako spada v kolesarsko kulturo! Dostop do celotnega video intervjuja vam je na voljo v on-line programu Kolesarska akademija, kjer v 6 tednih izboljšate svojo kondicijo in izveste veliko koristnega za samostojno načrtovanje kolesarskega treninga! Med drugim govorim o tem, da se na kolesu počutimo dobro šele takrat, ko smo za kolesarjenje primerno kondicijsko pripravljeni. Zato je pravilen kolesarski trening predpogoj, da skupaj z ustrezno nastavitvijo vozite brez bolečin in dosežete svoj optimum!

Hvala Borut in veliko kolesarskih uspehov (tako osebnih, kot poslovnih) tudi v bodoče!