Izberite svoj cilj kolesarske sezone 2015


Jeseni se začenja nova kolesarska sezona. V septembru si kolesarji ponavadi vzamemo nekaj časa za (aktiven) oddih, nato pa že pridno načrtujemo in uresničujemo nov sklop priprav na prihajajočo sezono.

Odlična motivacija za zimske dni, ko je potrebno biti pri treningu iznajdljiv in so dnevi kratki, je misel, zakaj pravzaprav vse skupaj počnemo. Jasno začrtani cilji za prihodnjo sezono vam bodo glavna opora in “brca” za dni, ko vam bo primanjkovalo energje, volje, želje.

Nekaj izzivov za kolesarsko sezono 2015, ki so po mojem mnenju še posebej vredni pozornosti. Naštejem jih glede na obseg potrebnega treninga  – od najbolj do najmanj “zahtevnega”.

dos_ras_extremeDirka okoli Slovenije (maj 2015), DOS-RAS Extreme je ultramaratonska, 1.200km dolga kolesarska odisejada okoli naše države. Če ste po duši ekstremist, je to zagotovo prava izbira. Dirko lahko konča vsakdo, ki že ima nekaj izkušenj in trdno voljo! Dirke se lahko lotite tudi v dvojicah ali četvorkah. Ker je dirka na sporedu relativno zgodaj v sezoni, bo potrebno takoj zavihati rokave!

uwctUWCT svetovno amatersko prvenstvo Danska (september 2015). Vsi, ki uživate v cestnem dirkanju se boste lahko potegovali za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo tokrat potekalo v danskem Aalborgu. Kronometer v dolžini 20km bo razgiban, na 160km cestni dirki pa lahko pričakujete “pekel severa” – kratke, a strme vzpone ter tlakovane odseke!

pbp Paris Brest Paris (avgust 2015). Legenda – najstarejša kolesarska dirka na svetu, starejša kot Tour de France! 1.200km dolga pustolovščina nima več tekmovalnega značaja – gre za brevet oz. randonne – kolesarsko potovanje, kjer morate biti samozadostni in v predpisanem časovnem limitu doseči vse kontrolne točke. Prireditev organizirajo vsake 4 leta in se je udeleži okoli 5.000 ljudi. Časovni limit je 75-90 ur – izberite sami!

franjaMaraton Franja je največji kolesarski maraton pri nas. Na 156km ali 100km dolgi trasi se izkažejo kolesarji z odlično vzdržljivostjo, dobro taktično podkovanostjo in kančkom športne sreče. Za ljubitelje hitrosti organizirajo dva dni pred maratonom tudi kronometer na relaciji Ljubljana-Dol pri Ljubljani-Ljubljana, ki na popolnoma ravni trasi najboljšim omogoča hitrosti okoli 50km/h!

KZS PSLO Pokal Slovenije v cestnem kolesarstvu (april-september 2015) je najbolj priljubljena serija tekmovanj s cestnimi kolesi pri nas. Tekmujete v seštevku cestnih dirk, vzponov in kronometrov. Prava izbira, če si želite potoke adrenalina tudi večkrat na vikend!

super randonneur Super Randonneur (marec-september) je serija kvalifikacijskih brevetov za uvrstitev na Paris-Brest-Paris. Breveti so organizirane vožnje v razdaljah 200, 300, 400 in 600km, kjer ni pomembna uvrstitev – na cilj morate priti v časovnem limitu s potrjenim kartončkom. Odlična družba in zanimive prigode zagotovljene!

mangart Vzpon na Mangart (avgust 2015) ima pri nas že kulten sloves. Najvišja asfaltirana cesta v Sloveniji vas popelje nad 2000 metrov višine in vodi skozi 5 z baklami osvetljenih tunelov, ki so vklesani v “živo skalo”. Tekmovanje ni prenatrpano, saj se ga zaradi zahtevnosti udeleži manj kolesarjev kot drugih krajših vzponov. Odlična organizacija in prekrasni razgledi na progi vas bodo še privabili v Log pod Mangartom!

36 juris copy - MANJŠI ZA SAJT Juriš na Vršič (september 2015). Samo en je – Juriš na Vršič. Vzpon, na katerem se primerjajo kolesarji vseh starosti in kilometrine. Skoraj ga ni kolesarskega pogovora brez vprašanja: “Koliko si pa ti peljal na Vršič?” Na tekmo se lahko v relativno kratkem času dobro pripravimo, v kolikor smo celo sezono bili aktivni. Če si jo izberete za glavni cilj sezone, pa se pripravite na zelo intenzivne in naporne priprave predvsem v zadnjih 6 tednih pred dirko!

 

Pri doseganju vaših ciljev v novi sezoni vam lahko pomagam s strokovnim znanjem in izkušnjami.
Več o tem