Francoske Alpe – kolesarjenje za sladokusce


Ta članek boste brali: 4 minut

Zadnje čase so moji zapisi na blogu redki, saj se mnogo dogaja. Odločil sem se, da začnem na koncu; pri kolesarjenju v francoskih Alpah, od koder smo se vrnili te dni. Že tretje leto zapored smo v navigacijo vnesli Briancon oz. Les Deux Alpes v departmaju Isere, kjer se skriva nekaj najbolj legendarnih kolesarskih vzponov na planetu. Kar je sledilo v prihodnjih dneh je tisto, kar nas vleče, da to delo vedno znova in znova opravljamo s takšnim užitkom!

V razširjeni ekipi – tako “staff-a” kot kolesarjev udeležencev – smo se že okoli 5. ure na sobotno jutro podali na pot proti Franciji. Potovanje je bilo letos najhitrejše doslej, saj smo tudi na račun novega in udobnega kombija lažje premagovali dolgočasne kilometre ravninskih avtocest. Prav tako je več prostora v vozilu omogočilo prevoz koles v notranjosti in ne na strehi – dodaten plus in znižanje hrupa med vožnjo. V Les 2 Alpes, smo se srečali z udeleženci MTB kampa pod vodstvom agencije LABEL ter se nastanili v hotelu. Obvezen večerni sestanek je napovedal “epsko” etapo že za prvi dan – kar 5 prelazov!

ALPE_ADventure.si_2016_033

Daljši počitek je dobro del, saj smo že nekaj čez osmo zjutraj krenili na krajši transfer do izhodišča 1. etape – pod Col du Glandon. V treh skupinah smo nato prekolesarili omenjen prelaz ter znameniti Col de la Croix de Fer – večkrat vključen v dirko TdF. Daljši spust v dolino in mesto St.J.de Maurienne je poskrbel za nekaj minut oddiha, katerim je sledilo resno delo – vzpon na Col du Telegraphe ter mitski Col du Galibier! Prelaz je s svojimi 2.645 metri pravi preizkus kondicijske pripravljenosti in zaradi hitrega tempa smo vsaj prvi iz skupine kar dobro občutili njegov davek! Ves trud je poplačan, ko se na vrhu odpre “razgled za milijon dolarjev”.

ALPE_ADventure.si_2016_034

Po 120km etapi z vsemi omenjenimi vzponi, se prileže lažja kolesarska tura. Obiskali smo visoko dolino Venon, kjer je prometa malo, razgledov pa veliko. Zares prekrasna tura za utrujene noge in po lepotah hrepeneče srce! Da je dan minil v regeneracijskem duhu, smo si privoščili še kopanje oz. bolje rečeno namakanje v mrzli visokogorski reki, poležavaje v prijetni senci ter povratek s kolesi – z gondolo! Slednjo sicer večinoma uporabljajo gorski kolesarji gravitacijskih disciplin, ta dan pa smo si jo zasluženo privoščili tudi “cestarji”.

ALPE_ADventure.si_2016_035

Stičišče kar šestih alpskih dolin, mesto Le Bourg d`Oisans, je znano po svoji naklonjenosti kolesarstvu. Dirka po Franciji je v te kraje prinesla pravi razmah kolesarskega turizma in lokalne oblasti so v tem športu prepoznale velik potencial. V mesecu avgustu zato vsak torek za motorni promet zaprejo enega izmed prelazov oz. vzponov v okolici. Tako smo v odličnih vremenskih in prometnih pogojih osvojili znamenitih 21 serpentin Alpe d Hueza. 14km vzpon zagotovo ni najtežji, je pa najbolj znamenit zaradi številnih ciljev, ki jih je gostil na dirki po Franciji. Pot smo nadaljevali po “skrivni” stranski cesti, kjer se odpirajo fantastični razgledi, večina avtomobilov pa se je zaradi odročnosti izogiba. Zaključek ture z vzponov v Les 2 Alpes in nekoliko naravnega vodnega hlajenja – popolno!

ALPE_ADventure.si_2016_037

Prost dan je vsak izkoristil po svoje; nekateri so kolesarili (!), drugi preizkusili spust z gorskimi kolesi, tretji opravili lažji planinski pohod ali zgolj lenarili. Je pa res, da v tako lepih krajih ob krasnem vremenu težko ostaneš doma; narava kliče!

ALPE_ADventure.si_2016_036

Čakali pa sta nas še dve izvrstni turi – kot da še ni bilo zadosti klancev in z njimi povezanih lepot! 🙂 Predzadnjo etapo smo tako začeli z nekoliko daljšim transferjem v italijansko Cesano Torinese. Slabih 100km dolga etapa nas je preko Suse popeljala preko najdaljšega klanca; 17km vzpona na 2.178m visok Colle delle Finestre (prelaz mnogih oken) ni razočaral. Cesta je prvih 9km strmo speljana preko neštetih asfaltiranih serpentin; zatem sledi prava poslastica – 8km neasfaltiranega vzpona s prekrasnimi razgledi. Težko, a se izplača! Cesta z bogato zgodovino, preko katere potekata tudi Giro d Italia ter priljubljeni Marmotte Gran Fondo Sestriere je res “češnjica na vrhu torte”. Kolesa se sicer malce zaprašijo, to pa je tudi vse 😉 Sledil je še finalni vzpon na Sestriere – olimpijsko mesto, ter povratek do avtomobilov. Obisk lokalne restavracije še nikoli ni tako dobro del!

Zadnjo etapo, ki smo jo organizatorji “skrivaj” pripravili med tednom, bi prav lahko poimenovali “Grande Finale“. Dva “skrivna” prelaza, ki ju obiščejo le redki, nepopisno lepi razgledi, adrenalin ob vožnji skozi neosvetljene predore (seveda z lučmi na kolesu!) ter nepozaben postanek na spokojnem Col du Salud … perfekcija!

In sedaj, ko v pisarni pišem te vrstice, že pogrešam vse alpske razglede, serpentine ter seveda vas – drage udeležence tega kolesarjenja. Veronika, Ivo, Matjaž, Gašper, Jure, Tomo, oba Romana, oba Aleša, Mira, Zmago in Tadej. Hvala vam za zaupanje! Potrudili smo se po najboljših močeh in upamo, da ste tudi sami ponesli domov lepe spomine. Bilo nam je v čast!

ALPE_ADventure.si_2016_022

Do naslednjič; ekipa Ad-venture.si (Jana Bratina, Klemen Čeprilo, Aleš Papež in Aleksej Dolinšek)

Več o naših kolesarjenjih najdete TUKAJ