Kolesarske priprave Tenerife – poročilo


Ta članek boste brali: 2 minut

Že lep čas je minil, odkar smo zaključili kolesarske priprave na Tenerifu. Ta največji otok v kanarskem otočju nudi kolesarjem zares izjemne možnosti; tako za resen trening, kot bolj “turistično” kolesarjenje. V obeh primerih, pa je potrebno imeti že nekaj “kondicije”, kajti teren na otoku ni med najlažjimi.

Odhod na priprave nam je že ogrozilo viharno vreme v Sloveniji, s snežnimi meteži in močno burjo na primorskem. Razmere so se do zgodnjih jutranjih ur umirile in pot je potekala brez zapletov. Po približno 4 ure trajajočem letu smo že uzrli silhuete vulkana El Teide, ki kraljuje Tenerifu (gre tudi za najvišjo goro Španij op.a.).

Prvi dan je minil ob sestavljanju koles, medsebojnem spoznavanju ter kovanju načrtov za prihodnje dni. V prvem tednu smo bili v ekipi precej homogeni kolesarji, zato smo večino treningov opravili skupaj. Dnevne razdalje so se gibale med 50 in 150 kilometri, dnevni premagani vzponi pa med 800 in 3500m!

DCIM102GOPROGOPR3608.

V tednu dni smo se že kar dobro orientirali na otoku, navadili pa smo se tudi vremena, ki je bilo sicer za ta predel sila nenavadno. Precej hladneje, kot smo pričakovali, doživeli smo tudi nekaj dežnih ploh. Domačini takega vremena ne pomnijo že 30 let, po drugi strani pa je vprašanje, če bi si takšne podrobnosti sploh zapomnili toliko časa. Življenjski slog otočanov je namreč precej sproščen, občutek imaš, da jih le redko katera stvar “vrže s tira”.

Po tednu dni se je vreme precej izboljšalo, okrepil pa se je veter, kar je izkušnjo še dodatno obogatilo! Pridružila se nam je še druga polovica ekipe, sedaj nas je skupaj kolesarilo 10. Razdelili smo se na dve ali tri skupine, odvisno od dneva in zahtevnosti ture. V 14 dneh bivanja na Tenerifu, smo obdelali praktično celoten otok. Za prihodnjič je ostal le skrajni sever ter severo-vzhod. Tokrat smo se tja odpravili le z avtomobilom – naslednjič te čudovite kraje, ki spominjajo na bolj tropsko podnebje, obiščemo s kolesi!

Kaj reči po intenzivnih, zanimivih in nepozabnih dveh tednih kolesarjenja na Tenerifu? Zagotovo se spet vrnemo – prihodnji februar!!

Moje kolesarske priprave v številkah:
-11 treningov
-1001 km
-23.385 višinskih metrov
-47ur21min treninga
-1893 TSS (stresne točke)