Powertap na trg z novimi merilci moči


Ta članek boste brali: 2 minut

Merilci moči (v kolesarskem žargonu powermetri) so že nekaj let stalnica tudi med rekreativnimi kolesarji. Omogočajo direktno meritev moči, ki jo kolesar proizvaja med kolesarjenjem. Z njihovo pomočjo lahko bolj natančno usmerjamo trening, izvajamo različna testiranja ter si na tekmovanjih pomagamo pri izbiri pravilnega tempa vožnje. Več o tem sem na blogu že pisal. Na trgu se je v zadnjih letih pojavilo veliko novih proizvajalcev merilcev moči, prav tako poznamo več različnih tipov senzorjev. Izbira je težka, še posebej, ker letos na trg prihajajo tudi novi, cenovno ugodni in zanesljivi merilci proizvajalca PowerTap.

Nič več le v zadnjem pestu – moč lahko sedaj merite tudi v prednjih zobnikih ter v pedalih.


powertap merilec moči 2

Powertap merilci moči so na trgu že izjemno dolgo. Po tradiciji se lahko primerjajo le z “zlatim standardom” SRM (Schoberer Rad Meßtechnik). Prav tako so v kolesarskih in znanstvenih krogih znani po visoki zanesljivosti in natančnosti. Njihova prednost ali pa slabost je mesto, kjer moč dejansko merijo – v zadnjem pestu kolesa. Na ta način je lahko meritev celotne moči, ki jo kolesar proizvaja zelo natančna. Poleg tega je vsa dodatna masa (ki je sicer zelo majhna) praktično v osi vrtenja, kar le malo vpliva na mehanske izgube pri pospeševanju. Slabost je zagotovo ta, da ste omejeni le na en zadnji obroč.

Pri Powertap u so šli zato korak naprej, ter v zadnjih dveh letih razvili še merilec moči v pedalih ter v prednjem zobniku.

Glede natančnosti gre pri Powertap merilcih pričakovati le najboljše, opcija merilca v gonilki ali pedalih pa bo dobrodošla za vse tiste, ki uporabljate več različnih setov obročev. Vsekakor ne moremo mimo cene, ki je pri novih modelih več kot mikavna in konkurenčna; merilec v gonilki naj bi na trgu stal okoli 700$, pedala pa 1200$. V Sloveniji nove merilce pričakujemo v mesecu maju 2015, prednaročila pa je že mogoče oddati.

Povpraševanje lahko oddate preko spodnjega obrazca, še vedno pa velja ponudba na tej strani:

 

powertap merilci moči 1

Vir: http://www.powertap.com/blogs/news/17516433-powertap-solidifies-leadership-with-multiple-power-measurement-platforms