S tabo je Slovenija – Iz zakulisja himne Primožu Rogliču


Ta članek boste brali: 5 minut

V tem zapisu boste izvedeli, kako sem se po naključju (če kaj takega sploh obstaja), znašel v rock bandu z najboljšim kolesarjem sveta! Mega šampion Primož Roglič je trenutno na vrhu UCI lestvice in glavni favorit za zmago na letošnji Dirki po Franciji. Kakšen je Primož, ko se kamere ugasnejo in kako sva skupaj “iskala strune” pa v naslednjih vrsticah!

“Ti si dokaz, da vse se da, s tabo je Slovenija!” je 23. maja odmevalo po Zagorju ob Savi, kjer smo s številčno ekipo snemali nov videospot! Pesem, ki jo je Primožu Rogliču posvetil glasbenik Dejan Žujič, smo danes premierno slišala na njegovem YouTube kanalu. Najbolje, da si zadevo pogledate, preden se spuščam v podrobnosti iz zakulisja 😉

Zame se je celotna zgodba videospota začela, ko me je profesionalni kitarist, glasbenik in kolesar – Matej Mršnik, nekega dne poklical in rekel: “Ej, imam eno noro idejo… A bi ti igral bas v videu za Rogliča?” Lahko si predstavljate, da je bil to svojevrsten šok… Ampak – ker je Matej super človek, ki sem ga imel srečo kot kolesarski trener spoznati pred cca pol leta, sem v predlog takoj privolil! Seveda si kaj drugega, kot vrhunskega izdelka, nisem niti predstavljal… So me pa fantje in dekleta popolnoma presenetili. Upam, da je tudi vam tako všeč nova himna!

OK, sedaj vas zagotovo zanima, kakšen je Primož Roglič na setu… ko so kamere (še) ugasnjene in se z njim lahko pogovarjaš “normalno”. Verjetno boste presenečeni – to je en izmed najbolj “cool” fantov, ki ste jih kadarkoli srečali! Skromen, inteligenten, človeški… Kljub temu, da imate opravka z najboljšim kolesarjem sveta (!!!), njegove športne veličine ne boste zaznali. Ohranil je povsem realen nastop, se z veseljem pogovoril z vsakim mimoidočim… tako obnašanje težko igraš – takšen pač si in privoščim vam, da Primoža kdaj osebno srečate. Zagotovo boste potrdili ta zapis s svojo izkušnjo!!!

Kratek disclaimer / izjava za javnost; s Primožem Rogličem nimam nikakršnih kolesarskih povezav. Kljub temu, da sva oba profesionalno v svetu kolesarstva, ne sodelujeva na noben način. Poleg poklica, naju povezuje še dejstvo, da oba prihajava iz Zasavja. Verjetno imava kar nekaj skupnih znancev, a pred “kolesarsko kariero” se nisva nikoli srečala – čeprav sva živela le nekaj kilometrov narazen. Moje prvo srečanje z njim je bilo pred odhodom na olimpijske igre v Rio de Janerio l.2016 – to je bilo za oba prvič; zanj kot reprezentanta, celo favorita… zame kot trenerja. Čeprav smo se paraolimpijci na igre odpravljali šele mesec dni kasneje, smo v Kopru imeli skupen dogodek. Takrat sta se spoznala dva Primoža – Primož Roglič in Primož Jeralič (ročni kolesar). Lepi spomini in predvsem – enak človeški odnos, o katerem govorim. Bravo! Pravi športniki in pravi športni duh!!

Primož Jeralič, paraolimpijec, ročni kolesar (levo) in Primož Roglič (desno) na sprejemu olimpijskih reprezentanc v Kopru l. 2016 – pred potovanjem na olimpijske igre v Rio de Janeiro.

Iz dopusta na snemanje

Ravno v času, ko je snemanje potekalo v Zagorju ob Savi, smo bili z družino na kratkem potovanju po Sloveniji. Najeli smo avtodom in na novo odkrivali najlepše kotičke, ki jih v običajni turistični gneči ne obiskujemo… Snemanje videospota je bilo v bistvu ena od “aktivnosti” na našem dopustu. Verjetno je tudi to razlog, da smo bili 100% sproščeni in smo se “vklopili” v dogajanje tega dne… Na koncu smo vsi “pristali” v videospotu, ki je nastal pod taktirko režiserja Roka Hvale in direktorja fotografije Andreja Copota. Moj skoraj 3 letni sin Rudi je tako poosebljal “mladega Rogliča”, sam pa sem poleg basista v rock bandu igral še “ponosnega očeta”, ki spremlja “prve kolesarske korake šampiona”. Tudi mama – Jana Bratina, je v spotu našla svoje sekunde, ko z “mladim upom” pleše na praznovanju uspehov… Nisem prepričan, do kakšnih potankosti je režiser predvidel to zgodbo, zagotovo pa so ustvarjalci videa – tako kot športniki – vedno pripravljeni na improvizacijo, prilagajanje. Šele tedaj je izdelek ali nastop lahko vrhunski. Velik poklon vsem, ki so k temu pripomogli!

Med družinskim dopustom na snemanje videospota. Le kaj je lahko bolj zabavno???

Težko bi Dejan Žujič z ekipo našel boljši termin za premiero nove himne Primožu Rogliču… Danes, v nedeljo 21.6. je namreč potekalo državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Da, prav ste ugotovili – Primož je upravičil vlogo glavnega favorita in tudi zmagal dirko s ciljem na Krvavcu! Dirka je tudi prva UCI prireditev svetovnega koledarja po obdobju prekinitve zaradi Covid-19 in je kot taka požela ogromno mednarodnega zanimanja. Upam, da je nova himna za zmagovalca že donela na slavnostni podelitvi!

Podelitev na državnem cestnem prvenstvu 2020. Foto: Jaka Lopatič, SPORTAL https://siol.net/sportal/kolesarstvo/drzavno-prvenstvo-cestna-dirka-roglic-528302

Iskrena hvala Mateju Mršniku za idejo, Dejanu Žujiču za super projekt ter ekipi na čelu z Rokom Hvalo ter Andrejem Copotom za vrhunsko realizacijo. Bilo nam je v čast sodelovati in se skupaj z vami in vsemi podporniki veselimo bodočih uspehov Primoža Rogliča in ostalih vrhunskih slovenskih kolesarjev!!!

Aleksej

Besedilo himne Primožu Rogliču – S tabo je Slovenija avtor Dejan Žujić:

V DEŽELI TEJ,
KJER SE GORE
IZLIVAJO V MORJE
KJER PRAVZAPRAV
VSI LJUDJE
VEDO KJE JE ZAGORJE
V DEŽELI, KI VČASIH ME
SPOMINJA NA NEBESA
SI NIHČE VEČ NE PREDSTAVLJA
ŽIVLJENJA BREZ KOLESA

VSI SMO PONOSNI, DA JE TUKAJ DOMA
NAJBOLJŠI KOLESAR SVETA
ROGLA, TI VSE SI OBNOREL
ROGLA, KER BORIŠ SE KAKOR LEV
ROGLA, SI DOKAZ, DA VSE SE DA
ROGLA, S TABO JE SLOVENIJA!

V DEŽELI TEJ, KJER SE GORE
IZLIVAJO V MORJE
KJER PRAVZAPRAV VSI LJUDJE
VEDO KJE JE ZAGORJE

VSI SMO PONOSNI, DA JE TUKAJ DOMA
NAJBOLJŠI KOLESAR SVETA
ROGLA, TI VSE SI OBNOREL
ROGLA, KER BORIŠ SE KAKOR LEV
ROGLA, SI DOKAZ, DA VSE SE DA
ROGLA, S TABO JE SLOVENIJA!