Kolesarski trening v sezoni 2020


Ta članek boste brali: 5 minut

Se tudi vi sprašujete, kako “rešiti” kolesarsko sezono 2020? Niste edini! Zato v tem članku preberite, kako si lahko načrtujete kolesarski trening v prihajajočih mesecih. Morda je letošnja sezona priložnost, da najdete tiste prave kolesarske cilje! Kaj naj bi to bilo? Beri dalje za nekaj idej in primerov!

Kolesarska tekmovanja bodo odpovedana

Če še niso, pa še bodo! Tudi sam sem za letos načrtoval udeležbo na nekaj večjih prireditvah, kot so Mallorca 312, Istra 300, Maratona dles Dolomites… Večina teh in drugih kolesarskih prireditev je že odpovedanih. Organizatorji se bodo podobno odločili tudi za večino manjših dogodkov. Vsekakor je odpoved kolesarskih tekmovanj velik udarec za motivacijo. Tako profesionalni kolesarji kot rekreativci si postavljamo tovrstne cilje zato, da motivacijo in kolesarski trening učinkovito usmerimo. Kar naenkrat smo v precepu, zakaj sploh trenirati, saj “nikjer ne bomo mogli pokazati forme” ipd.

Reklama za odpoved mallorca 312 in nova priložnost za prijavo.
Tudi tako lahko pogledamo na odpoved tekmovanja…nova priložnost! (vir: https://endurancebusiness.com/ )

Bodimo realni. Ena ali dve slabi kolesarski sezoni ne pomenita konec sveta!

Morda lahko to obdobje izkoristimo za drugačen pristop v rekreaciji, treningu, tudi tekmovanjih… je to priložnost, ki smo jo sposobni sprejeti kot dejstvo in iz nje izvleči kar največ dobrega? Menim, da ja! Primer, kako smo lahko svoje prioritete in način kolesarskega treninga spremenili v teh časih, je #projektkarantena.

Kolesarski trening bomo spremenili!

Kolesarski trening običajno načrtujemo od pozne jeseni naprej. To nam narekuje koledar tekmovanj v Evropi, kjer sezona dirk običajno traja od marca do konca septembra. V tem klasičnem primeru bi kolesar začel z baznim obdobjem, ki bi trajalo vsaj 2-3 mesece, potem pa glede na koledar dirk prešel v predtekmovalno obdobje cca 8-16 tednov pred prvim pomembnim tekmovanjem. Seveda so to splošne številke, letni načrt treninga je lahko precej drugačen za konkretne primere; kolesarja in njegove cilje!

Tako izgleda “klasičen” letni načrt treninga za kolesarja, ki želi dobro tekmovati v začetku poletja:

Skica prikaz letni načrt kolesarski trening
Tako smo vajeni načrtovati kolesarski trening! Letos bo malce drugače…a vse ima svoje prednosti!

Sezona 2020, ki jo je zaznamovala prepoved kolesarjenja zaradi COVID-19, je seveda dobro premešala štrene našim načrtom! V obdobju, ko so se najbolj zagrizeni že fokusirali na prva tekmovanja…bam! Za večino je to pomenilo neke vrste prehodno obdobje, stanje kaosa in zmanjšane aktivnosti, potrebno se je bilo na novo sestaviti. Takšen čas običajno nastopi ob koncu sezone, ko odpeljemo še zadnjo dirko ali drug izziv, kolo pa postavimo za nekaj časa v kot. Z vidika načrtovanja treninga (bolj strokovno se to imenuje ciklizacija ali periodizacija treninga), to pomeni, da začenjamo znova! Spet bo pred nami bazno obdobje…ki mu sledijo bolj intenzivne priprave na tekmovanja ali druge izzive.

Shematsko, bo to izgledalo nekako takole:

Prilagojen COVID-19 načrtza kolesarski trening trenerja Alekseja Dolinška

To v resnici ni nič posebnega! Mnogi športniki se v sezoni osredotočijo le na eno ali dve res pomembni tekmovanji… takrat ima njihov letni načrt tipično obliko dveh vrhov. Trenutno situacijo, ko nas je COVID-19 ujel nepripravljene ravno pred prvim “vrhom” lahko torej pogledamo tudi na ta način. Sedaj se torej osredotočamo na drugi del sezone, kjer bomo ob dobrem treningu v prvi polovici leta vsekakor dosegli izjemen osebni napredek.

Primer, kako izgleda sprememba letnega načrta kolesarskega treninga v realnem svetu 😉

Kolesarski trening letni plan in spremembe zaradi COVID-19
Kolesarski trening skoraj nikoli ne poteka po načrtih! Trenerji smo vajeni, da je potrebno spreminjati tako posamezne treninge, kot celotne cikle in celo sezone!

Cilji, ki nimajo določenega časa in prostora

Nekaterim sedaj že roji po glavi: “Kdaj bomo lahko dirkali, kdaj bodo tekmovanja, napiši že, kako se pripravim na to in ono dirko…”

STOP, razmišljate o stvareh, ki niso pod vašo kontrolo! Kaj, če bi se namesto tega raje osredotočili na tisto, kar lahko nadzirate, usmerjate in dosežete?

V začetku sem omenjal cilje, ki so dolgoročni in presegajo konkretna tekmovanja, rezultate, nagrade… Razmislimo! Kaj je tisto, zaradi česar kolesarim? Kaj me najbolj nagradi? Kaj je tisto v meni, kar me žene, da na kolesu tudi trpim, se odrekam, itd.? Skušajmo najti nekaj kar nima točno določenega časa in prostora!

Lastni izziv - kolesarski vzpon na nanos je odličen kolesarski trening!
Kontrolirajmo tisto, kar lahko! Postavimo si lastne izzive in realne cilje!

Tole je morda malce abstraktno. Naj “po domače” navedem dva primera ciljev, vi pa uganite, kateri je kratkoročen in kateri dolgoročen:

  • Letos hočem zmagat PSLO in na Vršič peljati manj kot 35minut!!!
  • Rad/a bi kolesaril/a celo življenje, zato me zanima, kako to počnem varno in učinkovito, da bom napredoval/a ter užival/a tako na treningih kot tekmovanjih ipd.

V katero kategorijo spadam? Verjetno malce v eno in malce v drugo. Prav je tako! A v trenutni situaciji je morda bolj smiselno svojo pozornost usmeriti v dolgoročne cilje. Konkretne tekmovalne ambicije ( ki so mimogrede povezane z zunanjo motivacijo ) lahko za krajši čas umirimo. Se ne strinjate? Beri dalje za nekaj idej, kako vendarle zadostiti apetitu po dirkanju in aplavzu 😉

Postavite si lastne kolesarske izzive!

Sedaj ko že vemo, da je koledar rekreativnih tekmovanj za 2020 pod velikim vprašajem, podam svoje mnenje, kako naprej! Nekaj idej:

  • Izberite “svoj izziv”. Vršič iz Trente? Mangart? Kraljevski krog? S kolesom na morje? Idej je milijon, izberite dve ali tri!
  • Virtualno dirkanje. O kolesarjenju na trenažerju sem že veliko zapisal. Tovrstna tekmovanja so tudi zaradi COVID-19 dobesedno eksplodirala. Vsak bo našel priložnost za dokazovanje!
  • STRAVA odseki. Kljub temu, da je STRAVA lahko problem, je morda “napad na lokalni odsek” nekaj, kar vas bo motiviralo v tej sezoni. Ste lahko na Nanos hitrejši od Mateja Kravosa? Kaj pa na “Naceta”, kjer je ravnokar rekord postavil Pogačar?
  • Pridružite se skupini! Sam sem kot odgovor na zmedeno situacijo pripravil 6 tedenski paket priprav Projekt Pomlad, ki smo ga že končali! Za bolj napredne kolesarje pa začenjamo 6 tedenski program Visokogorski izziv, ki ga bomo končali tudi s skupinskimi kolesarjenji poleti. Morda je prav to izziv, ki ga iščeš!

Izkoristimo to obdobje, da najdemo pri sebi tisto pravo motivacijo za kolesarjenje in kolesarski trening! Saj veste…kadar smo redno športno aktivni, so tudi vsi ostali problemi in življenjski izzivi lažje premostljivi! Naj nam ne bo nerodno porabiti vsak dan nekaj časa zase! Bodite aktivni in ostanite zdravi!

Aleksej