” Zarotniški ” marketing in športnikova zmogljivost


Ta članek boste brali: 2 minut

Teorije zarote so priljubljena tema, a tukaj ne bo govora o kemičnih izpustih iz letal (chemtrails), nadzoru uma s pomočjo anten ali podobnem. Ste že slišali za subliminalna sporočila (angl. subliminal messaging)? Gre za način, kako s prikazovanjem zelo kratkih besed ali podob med video posnetki vplivamo na počutje in želje gledalcev. To, da ljudje zaznavamo subliminalna sporočila, je znanstveno potrjeno že dlje časa. Popolna novost pa je, da lahko subliminalna sporočila izboljšajo zmogljivost športnika!

Pred nekaj dnevi so britanski raziskovalci (Blanchfield idr., 2014) v priznani reviji s področja nevroznanosti objavili zelo zanimivo študijo. Preiskovali so, kako je na zmogljivost kolesarjev vplivalo prikazovanje različnih subliminalnih sporočil. Rezultati so presenetljivi in utegnejo spremeniti marsikatero športno prakso!

” Smeški ” in pozitivne besede bolj učinkovite od ” žalkotov ” ter negativizmov

Preiskovanci so v laboratoriju dvakrat kolesarili do popolne utrujenosti. Obremenitev je predstavljala 65% maksimalne moči, ki so jo dosegli med VO2max testiranjem. Medtem so jim na računalniškem zaslonu prikazovali bodisi vesele ali žalostne obraze. Te podobe so prikazali za izjemno kratek čas; možgani so informacijo o sličici sicer prijeli, oseba pa slike zavestno ni zaznala. Podobno so v drugem testu kolesarili s prikazovanjem različnih besed; bodisi pozitivnih (akcija, gremo, energija, živahno) ali negativnih (utrujen, kazen, spanje, stop). Kolesarji, ki so jim prikazovali vesele obraze ali pozitivne besede, so lahko kolesarili bistveno dlje časa! Ob tem so imeli nižji občutek napora. 

Tehnologija, ki omogoča prikaz vizualnih informacij med vadbo je že na voljo.

Seveda lahko zaenkrat le špekuliramo o praktični uporabi tega odkritja. Kolesar (ali drug športnik) bi lahko med treningom in tekmovanjem prejemal tovrstna subliminalna sporočila. Na primer preko očal z vgrajenim prikazovalnikom. Glede na izsledke študije, so kolesarji z uporabo te tehnologije kolesarili tudi 15% dlje časa, kot brez nje. Gre torej za velike razlike, ki lahko še kako vplivajo na nadaljnji razvoj športnih tehnologij in način, kako jih uporabljamo v procesu treninga! Seveda je tehnologija zelo uporabna tudi za druga področja kineziologije, npr. rehabilitacijo ali vadbo za zdravje.

Človeški možgani imajo nepredstavljive zmožnosti. Morda jih bomo z uporabo subliminalnega sporočanja ter učinkovite psihološke priprave tudi v športu spravili na še višje “obrate”!

 

Vir:

Blanchfield, A., Hardy, J., & Marcora, S. (2014). Non-conscious visual cues related to affect and action alter perception of effort and endurance performance. Frontiers in Human Neuroscience, 8, 967.