Gripa in prehlad – kaj pa trening?


Ta članek boste brali: 2 minut

Pogosto se v zimskem in pomladnem času zgodi, da tudi tisti najbolj aktivni posamezniki zbolimo. Razlogov za to je seveda več. V hladnem vremenu, ko smo ljudje več časa v zaprtih prostorih, se redno pojavljajo pravcate epidemije virusnih obolenj. Vremenski vplivi povzročijo, da je sluznica nekoliko bolj prekrvavljena, tudi razdražena in možnost za okužbo z virusi in bakterijami se poveča. Začetek redne vadbe ali pa povečanje njenega obsega lahko vodi v zmanjšanje imunske sposobnosti. Kadar to sovpada s “sezono” grip in prehladov, lahko govorimo o “dobitni kombinaciji”.

Tudi sam sem slednje izkusil v zadnjem času, ko sem po 14 dneh priprav na Kanarskih otokih cel dan potoval domov. Utrujeno telo je veliko bolj dovzetno za okužbe, gneča na letalih in letališčih pa je idealna priložnost za zbiranje različnih virusov in bakterij. Že naslednji dan sem obležal z vročino (37-39°C), ki je trajala kar 5 dni.gripa in trening

Kaj storiti v takih primerih in kaj svetujeta medicinska in športna stroka glede treninga v obdobju tovrstnih obolenj?

Za vsak dan povišane temperature med 4-7 dni počitka!

Ko govorimo o virusni okužbi, ki privede do povišane telesne temperature in bolečin v mišicah in sklepih, je potrebno nemudoma prenehati z vadbo. V začetni fazi tovrstnega obolenja je telesna aktivnost dokazano škodljiva in nikakor ne bo pripomogla k hitrejšemu okrevanju. Telo in njegov imunski sistem takrat potrebujeta počitek – vsa energija, ki jo porabimo za mišično delo, tako ni na voljo imunskemu sistemu.

Ko se telesna temperatura spusti in se počutje izboljša, lahko začnemo z zelo lahko vadbo v majhnem obsegu. Po vsej verjetnosti bomo še imeli simptome, kot sta nahod in kašelj. Ne pretiravajmo, saj se bolezen lahko ponovi! Priporočila na tem področju so sila skopa, saj je zaradi etičnih razlogov nemogoče opravljati raziskave na bolnikih. Zanimivo priporočilo, ki se po mojih izkušnjah (žal) obnese pa je, da za vsak dan povišane telesne temperature (38°C in več), vsaj 4 dni počivamo oz. vadimo zelo malo in pri nizki intenzivnosti. Pet dni visoke vročine vas bo pri resnem treningu oviralo skoraj 3 tedne!

Bolje preprečevati, kot zdraviti.

Nekaj osnovnih napotkov, kako se izogniti virusnim okužbam:

  • izogibajmo se gneči, še posebej v zaprtih prostorih
  • redno si umivajmo roke
  • ne segajmo z rokami k obrazu; ustam, nosu, očem. Večina virusov v telo vstopi skozi sluznico prav na ta način.
  • po napornih treningih bodimo še posebej pozorni na preventivne ukrepe, saj naporna vadba povzroči padec imunske sposobnosti za obdobje 24-72ur!
  • v prehrani povečajmo vnos vitaminov, mineralov in vlaknin
  • nekatere raziskave so pokazale, da ima pri izboljšanju imunske funkcije pomembno vlogo vitamin C ter aminokislina L-Glutamine

Še vedno velja; v primeru bolezni se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom! Prav tako se pozanimajte o stranskih učinkih dodatkov in zdravil.

 

Vir: http://www.irunfar.com/2014/02/down-with-the-sickness-guidelines-for-running-during-and-after-the-flu.html