Kako v novo sezono?


Ta članek boste brali: 2 minut

Čeprav profesionalni kolesarji sezono praviloma začenjajo v novembru, se marsikateri rekreativec odloči za začetek v januarju. Če ste med tistimi, ki težko najdejo motivacijo za začetek redne vadbe, boste morda v naslednjih vrsticah našli idejo, kako se čim prej spraviti na kolo, v telovadnico in še kam!

Postavi si cilj

Nič ni težje od truda brez cilja. Lepo je, da si želite postati “bolj fit”, “bolj zdravi”, “bolj vzdržljivi” ipd. Problem s tovrstnimi cilji je, da jih v praksi bodisi težko merimo ali hitro dosežemo. Kaj pa, če bi cilj oblikovali bolj konkretno? Npr. odločite se kam in kdaj  se boste odpravili s kolesom. Lahko je to kakšna rekreativna prireditev. Lahko je tekmovanje. Lahko je le neobičajno zahtevna vožnja, ki se je boste lotili s prijatelji. Morda izpeljete skupni projekt, začinjen s kakšno dobronamerno stavo, da boste vsi bolj motivirani za dosego cilja?

Več majhnih korakov

Včasih so zastavljeni cilji zelo veliki. Tako zahtevni, da nas kar malce zmrazi ob misli na njihovo uresničitev. Menim, da so takšni cilji odlični! Je pa zelo dobro, da si na poti do uresničitve takšnih želja postavimo še vmesne “etapne” cilje. Motivacija za doseganje vmesnih ciljev bo večja, če jih konkretiziramo. Npr; cilj sezone – prekolesariti iz Maribora v Koper (cca 250km) v začetku avgusta. Vmesni cilj 1) do aprila znižati telesno težo za 3kg, redno kolesariti razdalje med 50 in 70km. cilj 2) sredi maja prekolesariti 100km s povprečno hitrostjo vsaj 25km/h, brez večjih težav. cilj 3) junija prekolesariti 150km z enakim povprečjem ipd..

Uporabi tehnologijo

Športna tehnologija je danes zelo dostopna. Merilci srčnega utripa, GPSi in celo kolesarski merilci moči so zelo poceni. Nenazadnje je skoraj vsak “pametni” telefon zelo zmogljiv kolesarski računalnik, ko nanj naložite pravo aplikacijo. Če ne uporabljate nič od naštetega, morda velja poskusiti. Lahko se vam odpre čisto nov pogled na vadbo, ki vam bo dal novo motivacijo za redni trening. Zanimiv primer, kako nas sodobna tehnologija spravi iz “neaktivnosti” je virtualno kolesarjenje – ZWIFT. Gre za neke vrste videoigrico, ki se poveže z vašim trenažerjem. S pomočjo te igrice vadba na trenažerju postane veliko bolj zanimiva; kar naenkrat kolesarite skupaj z ljudmi s celega sveta na virtualni progi. Ideja je zelo preprosta a učinkovita – poskusite, prvih 7 dni je uporaba popolnoma brezplačna.

Preveri svojo pripravljenost

Konkretna ideja o naši pripravljenosti ni potreba le za natančnejše načrtovanje treninga. Včasih nas podatki o fizičnem stanju tudi malce “zbudijo”, še posebej, če smo v preteklem času lenarili. Izguba telesne pripravljenosti, ki jo imenujemo tudi detrening, je zelo izrazit. Že po mesecu dni neaktivnosti bomo izgubili veliko pridobljenega. Pripravljenost lahko testiramo na več načinov; od zelo enostavnih do zelo kompliciranih (in dragih). Morda bo za začetek dovolj že stopiti na domačo tehtnico ter odpeljati katero od standardnih kolesarskih tras. Če je telesna teža poskočila, prav tako srčni utrip in čas kolesarjenja, je verjetno čas, da se lotite dela! Morda vam pri tem lahko pomagam s programom treninga ali kakšnim izzivom, ki ga občasno priredim.