Ovalni zobniki v kolesarstvu


Ta članek boste brali: 6 minut

Verjetno si že opazil, da se nekatere kolesarske gonilke čudno vrtijo! Ovalni zobniki v kolesarstvu niso novost, a jih kljub temu večina kolesarjev ne pozna. V tem članku bom predstavil kratko zgodovino ovalnih zobnikov, smisel njihove uporabe ter lastne izkušnje. Z njimi sem namreč prevozil že več kot 18.000km! Beri dalje, če te zanima, kako lahko ovalni kolesarski zobniki koristijo tudi tebi!

Med znanstveno preverjen tip ovalnih zobnikov sodijo eliptični lepotci proizvajalca AbsoluteBlack.

Ovalni zobniki v kolesarski zgodovini

Od nekdaj so bili zobniki – in ne le kolesarski – okrogle oblike. Zobnik je glavni strojni element, ki poskrbi za prenos kolesarjeve moči. Poleg verige, gonilke in pedal predstavlja pogonski sklop, ki ga danes najdete na veliki večini koles. Kljub temu, da že obstajajo druge vrste pogonskih sklopov, bo sistem z zobniki in verigo še lep čas glavna izbira kolesarjev vseh vrst!

inovativen prenos na kolesu ceramicspeed hero zobniki veriga
Kljub novim inovativnim konceptom pogonskega sklopa, bodo zobniki n veriga še dolgo časa najbolj pogost način pogona kolesa! Vir: ceramicspeed.com

Med prvimi je zobnike ovalne oblike predstavil Shimano

Pisalo se je leto 1983 (nisem se že rodil, povzemam zgodovinske vire!) in japonski proizvajalec kolesarskih komponent je predstavil legendarni tehnološki izum – eliptične zobnike Shimano Biopace. Imam srečo, da je moja sestra ponosna lasnica čudovitega retro kolesa s tem zgodovinskim artefaktom. Izgleda takole:

zobniki shimano biopace ovalni aleksej dolinšek trener kolesarstva
Takole izgledajo nenavadno oblikovani zobniki Shimano Biopace, ki so na trg prišli v 80. letih prejšnjega tisočletja 😉 Vir: somervillebikes

Roko na srce, Shimano je z zobniki biopace naredil velik strel v prazno. Dizajn teh zobnikov je sicer pomenil revolucijo v obliki zobnikov…a ravno njihova oblika in postavitev nista bili prilagojeni kolesarjevim potrebam! Namesto, da bi zobniki kolesarjenje olajšali, so ga v resnici otežili.

Ovalni zobniki doživijo preporod v PRO TOUR dirkanju

Pred nekaj leti so kolesarstvo ponovno razburkali ovalni in asimetrični zobniki znamk Rotor ter O-Symmetric. Med najbolj znanimi profesionalnimi uporabniki asimetričnih zobnikov je zagotovo Chris Froome, ki je z njimi osvajal tudi rumene majice na Dirki po Franciji. Vsekakor je to obdobje, ko je vedno več kolesarjev začelo razmišljati o prednostih, ki jih taki zobniki lahko prinašajo. Sledile so številne znanstvene študije, ki so bolje razjasnile, zakaj so ovalni zobniki sploh lahko učinkoviti v kolesarstvu!

Chris Froome na svojem kolesu uporablja asimetrične zobnike znamke O-symetric. Vir: WATSON povzeto po CyclingWeekly.com

Ni vsak ovalni zobnik enak!

Vsi ovalni zobniki niso enake oblike. V osnovi poznamo ovalno, eliptično in asimetrično obliko. Razliko lahko opazite na tej skici:

Različni tipi ovalnih zobnikov. Absoluteblack rotor o-symetric Aleksej Dolinšek
V osnovi se ovalni zobniki med seboj razlikujejo po obliki; faktorju eliptičnosti ter ekscentru.

Različne oblike imajo med kolesarjenjem nekoliko različne lastnosti. Znanstvene študije so pokazale, da v večini primerov prinašajo prednosti le eliptični zobniki, medtem ko je pri ovalnih (ali pol-eliptičnih) in asimetričnih to manj verjetno. Zakaj sploh gre pri vsem skupaj?

Znanost kolesarjenja z ovalnimi zobniki

Osnovna ideja ovalnih zobnikov je, da nam pomagajo premagati “mrtvo točko”. To je trenutek, ko imamo gonilko postavljeno navpično. Takrat zaradi biomehanskega položaja ne moremo proizvajati prav dosti moči! Oblika zobnika omogoča, da to točko hitreje premagamo. Posledica je večja učinkovitost pedaliranja.

Raziskovalci so podrobno proučevali, kaj se dogaja s silami na pedala, položajem kolesarja in zmogljivostjo med uporabo ovalnih ali običajnih zobnikov. Te meritve so izjemno zahtevne, saj je potrebna dovolj natančna ter zanesljiva merilna oprema. Še do nedavnega takšnih sistemov športna znanost ni imela, sedaj pa je z uporabo inovativnih kolesarskih pedal slovenskega proizvajalca to mogoče!

Merilna pedala FORPED bike fitting dr Borut Fonda Aleksej Dolinšek
Inovativna merilna pedala so plod slovenskega znanja. Z njimi so raziskovalci prvič razumeli, kako se zares obnašajo ovalni zobniki! vir: FORPED

Še nekaj je za raziskovalce predstavljalo velik izziv. Skozi številne študije se je namreč izkazalo, da se kolesarji bolj ali manj navadijo na ovalne zobnike. Gre torej za učinek kolesarskega treninga, ki se pokaže šele po daljšem času. Raziskovanje kar naenkrat ni bilo mogoče opraviti “na hitro”, ampak si je bilo treba vzeti celo leto!

Dejansko se pravi učinek ovalnih zobnikov pokaže šele po daljšem treningu z njimi!

Ovalni zobniki Absoluteblack na mojem kolesu Aleksej Dolinšek
Na svojem cestnem kolesu uporabljam AbsoluteBlack zobnike s compact 50/34 prenosi že več kot 2 sezoni.

Za še več sočnih znanstvenih podrobnosti in težko razumljivih besed 🙂 si preberi odličen članek strokovnjaka Tima Podlogarja – Kineziolog.si Lahko bi skušal z njim tekmovati, a glede na to, kaj vse je tim zapisal – bi bilo to nesmiselno!

Prednosti ovalnih zobnikov

Obsežne in strokovno zahtevne študije lahko povzamem v naslednjih ugotovitvah. Ovalni zobniki dejansko:

  • Zmanjšajo škodljive obremenitve sklepov
  • Povečajo učinkovitost pedaliranja
  • Povišajo kolesarjevo zmogljivost
  • Izboljšajo ekonomičnost kolesarjenja

Morebitne slabosti ovalnih zobnikov

Gre bolj za šaljive pomisleke na podlagi mojih izkušenj, kot znanstveno potrjena dejstva!

  • Skorajda ne boste več znali kolesariti z navadnimi zobniki!
  • Pri določenih kolesih so lahko težave z delovanjem prestav (pri meni deluje prestavljanje sicer še bolje, kot z navadnimi zobniki!!) AbsoluteBlack je namreč razvil posebno geometrijo zobnika, ki močno izboljša prestavljanje v primerjavi s konkurenco.

Razvoj ovalnih kolesarskih zobnikov tudi v Sloveniji

Zanimivo je, da ima vodilni svetovni proizvajalec ovalnih zobnikov AbsoluteBlack, svoj znanstven laboratorij v Sloveniji! Dr. Borut Fonda vodi poseben zasebni športni inštitut, ki je bistveno pripomogel k izboljšanju ovalnih zobnikov AbsoluteBlack. Izvedli več znanstveno potrjenih študij, ki so služile kot izhodišče za izboljšanje teh zobnikov. V Absolute Black Sicence Labu se gredo zares vrhunsko športno znanost, ki je večinoma osnovana na slovenskih izkušnjah in multidisciplinarni ekipi. Dr. Borut Fonda je sicer vodilni strokovnjak za bike-fitting in biomehaniko kolesarstva, ki predava na številnih konferencah po celem svetu ter sodeluje z vrhunskimi Pro-tour ekipami.

laboratorij absoluteblack dr fonda aleksej dolinsek ovalni zobniki
Več o znanosti v ozadju zobnikov AbsoluteBlack si lahko preberete na njihovi strani!

Moje izkušnje z ovalnimi zobniki AbsoluteBlack

Z eliptičnimi zobniki AbsoluteBlack sem se srečal pred dobrima dvema sezonama. To je bilo ravno jeseni, tako da sem lahko celoten pripravljalni sklop preko zime že opravil z njimi. Prvi občutki so bili zanimivi, a ne morem reči, da popolnoma nekaj drugačnega! Bistvenega napredka zaradi teh zobnikov nisem opazil čez noč, niti se mi ni zdelo, da je na kolesu kaj bistveno bolje ali slabše. Potem pa sem po 4 mesecih uporabe odpotoval na priprave v Španijo. Tam sem sedel na izposojeno kolo, ki je seveda imelo običajne zobnike. Tedaj sem spoznal, kako zelo sem se na svoje eliptične zobnike že prilagodil v preteklih štirih mesecih!! Skorajda nisem znal poganjati pedal 🙂 Zanimivo – ko sem se po treh tednih vrnil domov in sedel na svoje kolo, spet nisem občutil bistvene razlike.

Opazoval sem tudi svoje podatke iz merilca moči skozi daljše obdobje dveh let. Dejansko sem lahko zaznal boljše rezultate ob uporabi ovalnih zobnikov AbsluteBlack. Vsekakor sem tukaj previden, saj lahko na rezultate vpliva drugačen trening in posledično drugačna pripravljenost! A zelo zanimiva je moja primerjava realnega vzpona na Alpe d` Huez ter virtualne dirke na Alpe d ZWIFT. Uporabljal sem enako opremo, z izjemo zobnikov!! In ravno z ovalnimi zobniki sem zabeležil bistveno boljši čas. Naključje?

Alpe d huez virtualno kolesarjenje aleksej dolinšek
O moji virtualni izkušnji kolesarjenja na Alpe`dHuez si več preberite na tej povezavi. Dejansko sem postavil osebni rekord, kar je mogoče pripisati ovalnim zobnikom!

Še ena osebna izkušnja je povezana z zmanjšano obremenitvijo kolen. To so znanstveniki v študiji tudi dokazali…a sam podajam praktičen primer. Lani (2019) sem se že 3. zapored udeležil ultramaratonske kolesarske preizkušnje Paris-Brest-Paris. Gre za 1.200km dolgo kolesarjenje, ki ga skušaš opraviti s čim manj počitka. Poteka vsake 4 .leta in je nastarejši kolesarski dogodek na svetu (starejši od Tour de France!!!).

Zanimivo – tako pri prvi in drugi udeležbi sem imel velike težave z bolečinami v kolenih. Sedaj, ko sem uporabljal ovalne zobnike AbsluteBlack, pa teh težav nisem imel niti za trenutek! Ob tem naj podam še primerjavo moje treniranosti v letih 2019, 2015 in 2011. Zagotovo sem bil lani (2019) v svoji najslabši Paris-Brest-Paris formi doslej! Ustvaril sem si družino, treniral sem bistveno manj (a pametneje)… Je naključje, da me tokrat kolena niso bolela? Morda, a verjamem, da so bistven del k uspehu prinesli tudi ovalni zobniki!

paris brest paris ovalni zobniki aleksej dolinšek
Paris Brest Paris, 1.200km preizkušnja, kjer prvič doslej nisem imel težav s koleni! So mi pomagali ovalni zobniki? Na sliki po prevoženih več kot 700 kilometrih.

Vsekakor so ovalni zobniki v kolesarstvu že nov standard! Vse več kolesarjev jih je preizkusilo in bilo z njimi zadovoljnih! Sam sem na podlagi izkušenj, ki sem jih nabral v zadnjih 800+ urah treninga ter skoraj 20.000 kilometrih prepričan, da lahko naredijo bistveno razliko v primerjavi z običajnimi, okroglimi zobniki. Preizkusil sem jih tako na ultramaratonski preizkušnji Paris-Brest-Paris, kot dirki na Alpe d`Huez. V obeh primerih sem bil z rezultati več kot zadovoljen! Predlagam, da jih preizkusiš tudi sam. Svoje mnenje mi lahko napišeš v komentar na ta članek!