Pedala ASSIOMA UNO – TEST kolesarski merilec moči 2


Ta članek boste brali: 7 minut

Kolesarski merilci moči postajajo stalnica tudi pri rekreativnih uporabnikih. Minili so časi, ko je bila tovrstna oprema redka in predvsem draga. Danes lahko za relativno malo denarja izbiramo med celo množico kolesarskih merilcev moči, ki se med seboj razlikujejo po načinu vgradnje, delovanju in seveda v ceni. Pedala ASSIOMA italijanskega proizvajalca Favero, so na trgu že nekaj let. Že od samega začetka so nekateri moji kolesarji uporabljali te merilce moči – in jih še danes. Zaradi izjemno pozitivnega mnenja uporabnikov sem se odločil, da pripravim test Assioma Uno pedal. Vstopni model ASSIOME ponuja enostransko merjenje in je cenovno izjemno dostopen. Kako se obnese v praksi, kakšna je primerjava s konkurenčnimi powermetri ter zakaj izbrati ta pedala pa v nadaljevanju.

Pedala Assioma DUO proizvajalca Favero iz Italija.
ASSIOMA DUO (na sliki) ponuja obojestransko merjenje, ASSIOMA UNO pa meri moč le na levi strani.

Zakaj trening s powermetrom?

O smislu uporabe merilcev moči in njihovem delovanju sem podrobno že pisal. Podatek o moči kolesarjenja je izjemno uporaben pri treningu. Gre za fizikalni parameter, ki je neodvisen od zunanjih pogojev, naše fiziologije in dnevnega počutja. Podatek o moči je bistveno spremenil kolesarski trening. V idealnem primeru je prikazana moč nekaj, na kar se lahko zanesemo in med sabo primerjamo skozi mesece in leta. Vsak trening in tekmovanje z merilcem moči postane neke vrste test. Z nekaj znanja o fiziki, fiziologiji in treningu pridobimo s podatki iz merilca moči zelo dober vpogled v lasten napredek in kolesarsko zmogljivost.

Tipi merilcev moči

Merilci moči se v osnovi razlikujejo po mestu vgradnje na kolo. Najbolj razširjeni so merilci v gonilki, zadnjem pestu in pedalih. Nekoliko manj pogosti so merilci v gonilnem ležaju ali zobnikih. Pedala ASSIOMA merijo moč na osi pedal. Opremljena so z osmimi elektronskimi elementi, ki zaznavajo ukrivljanje osi in iz tega izračunajo moč kolesarjenja. Za razliko od ostalih vrst merilcev moči, so pedala najbolj enostavna za montažo na kolo. Gre torej za najbolj univerzalen tip powermetra, kar vam bo koristilo, če uporabljate več različnih koles.  

Cestno kolo in merilec moči v pedalih, gonilki zadnjem pestu.
Trije različni tipi merilcev moči na enem kolesu; v pedalih – ASSIOMA UNO, v gonilki Power2Max in v zadnjem pestu – PowerTap G3.

Test pedala Assioma UNO

Pedala ASSIOMA UNO merijo moč zgolj enostransko. Samo levo pedalo ima vgrajen merilec moči, zato je izmerjena moč polovična. Podatek Assioma podvoji in na števcu vidimo “realen” podatek o moči kolesarjenja. Prednost takšnega pristopa je v nižji ceni pedal ASSIOMA UNO, slabost v manjši natančnosti. Bilateralne asimetrije1 oziroma razlike v moči med levo in desno nogo so pri ljudeh običajne. Tako pravi literatura in tudi iz lastnih izkušenj vem, da se te razlike bistveno povečajo pri nižjih intenzivnostih in višjih kadencah. Kdaj je ASSIOMA UNO premalo natančna za vašo uporabo? Vsekakor v primeru, ko vam je realen podatek o moči zelo pomemben; pri vrhunskem treningu, diagnostiki, specialni rehabilitaciji, pri biomehanski optimizaciji položaja na kolesu ali treningu tehnike pedaliranja. V vseh teh posebnih primerih, boste potrebovali pedala ASSIOMA DUO, ki ponujajo obojestransko merjenje moči. Za veliko večino uporabnikov, vključno z “resnimi rekreativci”, pa bodo osnovna pedala ASSIOMA UNO zadostovala. Še vedno jih lahko kasneje nadgradite v obojestransko različico.

Unboxing in osnove uporabe

Prvi vtis ob pogledu na škatlo s pedali ASSIOMA je zelo dober. Brez nepotrebne marketinške šare, vse skupaj daje občutek kvalitete. Pedala so nameščena na zgornji polici, spodaj pa boste našli še navodila za uporabo, polnilni kabel in adapter, blokeje, podložke ter orodje za namestitev.

Pedala ASSIOMA imajo vgrajeno polnilno baterijo. To vsekakor ni standard pri konkurenci, a se v praksi odlično obnese! Polnjenje čez noč naj bi zadoščalo za vsaj 50 ur treninga in po rezultatih mojega testa bi temu verjel. Funkcija opozarjanja na prazno baterijo deluje, zato ne boste ostali sredi treninga ali tekme brez podatkov o moči. Pri Faveru so se za design z vgrajeno polnilno baterijo odločili, ker poznajo številne težave, ki jih prinašajo menjave baterij. Običajno se pri konkurenci pojavljajo slabi električni stiki, vdor vode in vlage. No, tega pri ASSIOMI vsekakor ne boste doživeli. Kar se trajnosti baterije tiče pa ste lahko brez skrbi. Dve leti garancije vsekakor pokrije možnost, da ste v pedalih dobili slabo baterijo. Slovenski uporabniki, ki s temi pedali kolesarijo že več let pa nimajo težav z zmanjšanim trajanjem baterije. Magnetni konektor za polnjenje je sicer še en dodaten kabel, ki ga boste nosili s seboj po svetu… vendar je ta vrsta konektorja izjemno primerna za naprave, ki so vodotesne. Priložen polnilec ima tudi adapterje za električne vtičnice po celem svetu – uporabno, če s kolesom ali pedali veliko potujete.

Favero ASSIOMA UNO pedala z merilcem moči. Aleksej Dolinšek trener kolesarstva.

Namestitev pedal je zelo enostavna, morda boste pri vašem tipu gonilke potrebovali kakšno od podložk. Na ta način se izognete stiku okroglega dela z elektroniko in gonilke. Q-faktor je pri pedalih ASSIOMA nespremenjen, povedano drugače – ne boste opazili, da se kaj razlikujejo od klasičnih LOOK KEO pedal, kar se tiče širine postavitve stopal.

Pred prvo uporabo je potrebno pedala posodobiti na zadnjo programsko opremo, nastaviti dolžino gonilke ter opraviti začetno kalibracijo. Vse to storite z izjemno enostavno in brezhibno delujočo mobilno aplikacijo ASSIOMA. Postopek je zares hiter in enostaven, tudi, če niste ravno “tehnični tip”.

Test na terenu in trenažerju

Pedala sem namestil na svoje zvesto cestno kolo, na katerem je že vgrajen merilec moči v gonilki Power2Max. Slednji se je skozi leta izkazal kot izjemno zanesljiv in primerljiv. Uporabil sem zadnje kolo z vgrajenim merilcem moči v pestu – PowerTap G3. Tako sem lahko na terenu med seboj primerjal podatke iz treh merilcev moči. Pri testu na trenažerju sem kolo vpel na TACXov pametni trenažer FLUX S. Sicer ne slovi po izjemni natančnosti, je pa več kot uporaben za osnovno primerjavo ter odličen trening.

Cestno kolesarjenje Sistjana test pedala Favero Assioma Uno Aleksej Dolinšek trener kolesarstva.
Favero ASSIOMA UNO pedala detajl.
Pedala Favero ASSIOMA so verjetno najbolje zaščitena v primeru padcev. Vsa elektronika je v bližini gonilke in se težko poškoduje. Telo pedala je zamenljivo v primeru poškodbe.

Primerjava podatkov

Skupaj sem opravil okoli 15 ur treninga s tem setupom, tako na trenažerju kot zunaj na terenu. Naredil sem nekaj daljših voženj pri nižji intenzivnosti ter virtualno dirko na Alpe du Zwift. Podatki med pedali ASSIOMA UNO ter ostalimi merilci moči so izjemno primerljivi. Ko pogledam največjo moč po posameznih časovnih intervalih, so podatki iz pedal nekoliko višji, kot iz ostalih merilcev. To je pričakovano, saj so mehanske izgube najmanjše na pedalih, največje pa na zadnjem pestu ali trenažerju.

Pedala Assioma UNO proizvajalca Favero ter merilec moči Power2Max

Na spletu boste našli veliko primerjalnih testov med pedali ASSIOMA ter ostalimi znamkami. Izkazalo se je, da so pedala natančna in zanesljiva. Tudi moja uporaba na treningih in tekmovanju je potrdila te trditve. S precejšnjo gotovostjo lahko potrdim, da je oglaševana natančnost pedal ASSIOMA FAVERO okoli 1% resnična!

Primerjava s konkurenco

Pošteno je, da pedala ASSIOMA primerjam s podobnimi izdelki konkurenčnih proizvajalcev. Sam imam izkušnje s sledečimi merilci moči v pedalih:

 • Garmin Vector 1
 • Garmin Vector 2
 • Garmin Vector 3
 • PowerTap P1

Garmin je bil med prvimi ponudniki pedal z vgrajenim merilcem moči. Njihova pedala Vector so leta 2013 predstavljala pravo revolucijo na tem področju. Prvi Vectorji pa so imeli določene pomanjkljivosti, predvsem so uporabnike motili oddajniki, ki so “štrleli” iz gonilke, nepraktična je bila tudi montaža pedal, saj je zahtevala uporabo posebnega orodja. Sedaj je pred nami že tretja generacija Vectorjev, ki sem jo leta 2018 testiral za revijo Bicikel.com. Vector 3 je legitimen izdelek, design je popolnoma skril elektroniko in na pogled se sploh ne vidi, da gre za merilec moči. Kar me pri Vectorju moti so baterijski vložki. S pokrovom baterijskega prostora so že bile težave, v primeru padca prihaja tudi do poškodb. Pedala Powertap P1 so izjemno robustna, uporabljajo baterijo tipa AAA in precej nerodno mobilno aplikacijo (samo IOS!!!). Kljub temu, da dobro delujejo, je uporabniška izkušnja precej slabša od ASSIOME. 

V primerjavi s konkurenco, pedala ASSIOMA vsekakor zmagajo na področju:

 • Enostavne uporabe
 • Zanesljivosti (ni menjave baterij)
 • Zaščite pred poškodbami (v primeru padca)
 • Teže (najlažja od vseh primerjanih)
 • Cene (je konkurenčna, včasih celo najnižja)

Tako kot pri konkurenci, me tudi pri ASSIOMI moti izbira sistema LOOK blokejev. Osebno mi bolj odgovajata sistema TIME in SHIMANO, blokej je večji, z njim je tudi lažje hoditi. A ni naključje, da so se vsi proizvajalci odločili za ta sistem. Velika verjetnost je, da tudi vi uporabljate pedala LOOK. Zato bo moje pritoževanje za vas pravzaprav dobra lastnost.

Kolesarski čevlji z različnimi sistemi blokejev pedala KEO LOOK in TIME.
Velika razlika med designom blokejev za pedala tipa LOOK (spodaj) ali TIME (zgoraj). Večja površina pri pedalih TIME izboljša občutek stabilnosti med kolesarjenjem, tri stične točke s tlemi pa olajšajo hojo v čevljih.

Ali so pedala ASSIOMA UNO primerna zame

Če iščete zanesljiv merilec moči za dobro ceno, hkrati pa še veliko potujete ali uporabljate različna kolesa…so pedala ASSIOMA UNO popolna izbira. Še toliko bolj, če prisegate na pedala sistema LOOK. Veliki večini uporabnikov bo zadostovala enostranska izvedba pedal, za bolj napredno uporabo pa lahko pedala nadgradite ali že v začetku izberete ASSIOMA DUO. Kolesarski trening z uporabo merilca moči je leta 2020 nekaj običajnega. Upam, da sem vam s tem člankom pomagal pri odločitvi za ta korak. V kolikor se boste odločili za nakup merilca moči ASSIOMA, lahko s promocijsko kodo aleksejdolinsek prejmete še dodatno ugodnost.

Se vidimo na cesti!

Viri

1- González-Sánchez, J., Barranco-Gil, D., Fernández-Luna, Á., Felipe, J. L., García-Merino, S., & Barbado-Villalba, C. (2019). Impact of rider position and pedalling cadence on power output and bilateral asymmetry in indoor cycling. The Journal of sports medicine and physical fitness.


2 thoughts on “Pedala ASSIOMA UNO – TEST kolesarski merilec moči

 • Roman

  Pozdravljen, se da dobiti samo desno pedalo? Kolesarim samo z eno nogo, desno nogo. Drugega pedala ne uporabljam in ga ne rabim. Pa glede na to da je levo pedalo, ki meri moč, jaz rabim pa desno.
  Lp, Roman

  • aleksej Post author

   Živijo Roman! Tvoj primer je res specifičen in na trgu po mojih informacijah ni pedal, ki bi jih lahko uporabljal na ta način. Teoretično bi lahko imel pedali, ki merita na L in D strani, potem pa imel L pedalo med kolesarjenjem “v žepu”. Gre namreč zato, da je L pedalo vedno “glavno”. Povedano drugače, uporabljaš lahko samo L pedalo samostojno, ne pa tudi desnega. Bom povprašal zastopnika powermeter.si, če je morda vseeno možnost uporabe samo desnega pedala ASSIOMA DUO.

Comments are closed.