Prehodno obdobje ali čas za načrtovanje


Ta članek boste brali: 2 minut

Screenshot_2014-10-30-00-08-29Oktober in november sta za večino kolesarjev čas počitka. Tekmovanja so se končala, rekreativnih prireditev je že zelo malo in roko na srce – bilo jih je dovolj za eno sezono! To je idealen čas, da pregledamo, kaj smo dosegli v preteklih mesecih ter na podlagi svojih ciljev in podatkov testiranj začrtamo športni zemljevid prihodnje sezone.

Zapomnimo si; če ne vemo, kje smo bili, težko izberemo pot za naprej. Prav tako zgolj ponavljanje istega treninga ne bo prineslo drugačnih (boljših) rezultatov. Še posebej moramo biti pri analizi pretekle sezone pozorni na morebitne napake, ki jih moramo v prihajajoči sezoni izboljšati!

Pogosto vprašanje je, koliko trenirati v tem obdobju. Univerzalnega odgovora ni, saj je to povezano s preteklo sezono, številom let treninga, cilji v prihajajoči sezoni, specifikami posameznika… Vsekakor pa v tem času, ki je za večino kolesarjem med oktobrom in decembrom, v treningu popustimo. Tako v obsegu, kot v intenzivnosti. Splošno priporočilo je, da izvajamo vsaj 3 vzdržljivostne treninge tedensko; dva treninga sta lahko daljša in nizko intenzivna, en pa krajši in bolj intenziven, da delno ohranjamo tudi anaerobno sposobnost. Zelo smiselno je izvajati tudi druge aerobne aktivnosti, ne le kolesariti. Odlično je pohodništvo, pogojno tek (več o tem v članku “tek ali kolo?”) ter tek na smučeh ali rolkah, plavanje, veslanje…

"Funkcionalna vadba" je odlična oblika treninga moči in gibljivosti za kolesarje v prehodnem in pripravljalnem obdobju!

“Funkcionalna vadba” je odlična oblika treninga moči in gibljivosti za kolesarje v prehodnem in pripravljalnem obdobju! (www.ad-venture.si)

Zelo pomembne so dopolnilne dejavnosti k aerobnem treningu. Vadba za moč se v tem obdobju osredotoča na stabilizacijo trupa in sklepov, nekateri začno tudi z uvodno (adaptacijsko) vadbo v fitnesu / telovadnici. V vsakem primeru je pred začetkom “resnega” treninga moči potrebno okrepiti trup, sicer tvegamo veliko možnosti poškodb. Vadba za gibljivost je pri kolesarjih žal pogosto zapostavljena. Vedeti moramo, da je kolesarstvo šport, pri katerem mišice delujejo v relativno omejenem obsegu giba. Zato večkrat pride do skrajšav, “zakrčenosti” in s tem povezanih težav. Prehodno obdobje je čas, da v svojo rutino vpeljemo tako vadbo za moč kot gibljivost!

Kako torej do zagotovljenega športnega uspeha v novi sezoni?

Analiziraj -> Načrtuj -> Izvedi -> Nadzoruj -> Analiziraj -> Prilagodi -> Načrtuj…

 

Screenshot_2014-09-13-10-00-56

V programu TrainingPeaks lepo vidimo stopnjevanje pripravljenosti skozi sezono.