Zakaj sodelovati s trenerjem?


Ta članek boste brali: 3 minut

Vrhunski športniki so od nekdaj ob sebi imeli osebe, ki so jim pri treningu svetovale, jih spodbujale ter nudile strokovno povratno informacijo. Trener oz. Coach*  je strokovnjak, ki športniku pomaga doseči njegove tekmovalne ali življenjske cilje. Kateri so najpogostejši razlogi, da se tako vrhunski kot rekreativni in amaterski športniki odločajo za sodelovanje s trenerjem?
*(v zadnjem obdobju tudi v slovenskem jeziku nekateri uporabljajo angl. izraz “Coach”, predvsem v povezavi s “coachingom”, ki pomeni neke vrste vodenje osebe ali tima, ne nujno povezano s športnim okoljem)
trener_aleksej_dolinšek

Načrt in sistem treninga

Najpogosteje športniki poiščejo pomoč trenerja, ko želijo bolj sistematično pristopiti k treningu. To pomeni, da iz spontane vadbe “po občutku”, preidejo na bolj načrtovano, smiselno vadbo, ki bolj verjetno prinaša želene rezultate. Vsi športniki nimajo želje po odkrivanju vseh podrobnosti o treningu in učenju zakonitosti športne vadbe. Trener vam na ta način prihrani čas, saj ve (oz. bi moral vedeti), koliko vadbe in kakšne metode je potrebno uporabiti v določenem obdobju leta, za dosego vašega cilja. Res je – (skoraj) vse informacije so danes dostopne na internetu – pa jih imate čas sami poiskati, razumeti, smiselno uporabiti in ob tem še redno in učinkovito trenirati?

Spremljanje športnika dan za dnem

Veliko športnikov si želi, da jim nekdo ves čas nudi povratno informacijo o njihovi vadbi. Je bil trening pravilno izveden? Je narobe, da sem jutrišnji trening opravil danes? Lahko podaljšam sobotni dolgi trening? To so nekatera pogosta vprašanja, na katera trener neposredno odgovori, zahvaljujoč današnji tehnologiji praktično v realnem času. To, da nekdo bdi nad vašo vadbo je tudi odličen način motivacije!

Motivacija

Športnik ne more ničesar doseči brez prave mere motivacije! Dolgi in naporni treningi, slabe vremenske razmere, neuspehi,… vse to je del treninga in tekmovanja. Vsakdo kdaj pomisli, da bi odnehal in “kaj mi je tega treba”. V takih trenutkih je spodbuda nekoga, ki pozna tovrstne občutke, neprecenljiva. Tako v porazih kot zmagah – trener vam pomaga, da iz obojega izluščite najbolj pozitivne lastnosti, ki vam bodo koristile v bodoče.

Nasvet

Američani pravijo, da je “govorjenje poceni”. Sam pa bi dodal, da je pravi nasvet v pravem trenutku zlat!  Še posebej to velja v informacijski dobi, ko na spletnih straneh in forumih najdemo celo množico nasvetov dvomljivega izvora… Zakaj bi se učili na lastnih napakah? Trener športniku olajša proces učenja in pridobivanja potrebnih veščin za učinkovito in uspešno treniranje in tekmovanje.ekipa_parakolesarji_aleksej_dolinšek

Preprečevanje pretreniranosti in poškodb

V vzdržljivostnih športih so preobremenitvene poškodbe zelo pogoste, saj je časovni obseg treninga velik. Prav tako so vzdržljivostni športniki podvrženi pretreniranosti. Razlogov je več; velika želja po uspehu, “odvisnost” od rednega treninga, slab sistem treninga,… Trenerjeva naloga je, da poleg vaše vadbe nadzira tudi vaše splošno zdravstveno stanje, počutje, psihološko stanje. Vse to je namenjeno pravočasnemu prepoznavanju preutrujenosti. V želji po “višje, hitreje, močneje”, športnik velikokrat presliši svoje telo. Vesten trener teh znakov ne spregleda.

Organizacija časa

Sodoben človek ima vedno manj prostega časa in vedno več obveznosti. Kako usklajevati službo, družino, trening in ostale obveznosti? Po mnenju nekaterih (amaterskih) športnikov je trenerjeva najpomembnejša naloga, da trening prilagaja razpoložljivem času svojega varovanca. Imate le 5 ur časa za trening? Trener bo trening prilagodil tako, da boste v tem času zase naredili kar največ!

Trener (občasno) razmišlja namesto vas!

Analiza treninga, letni pregled vadbe, primerjava testiranj, načrtovanje treninga/tekmovanj,… to so le nekatere izmed stvari, na katere vam pri sodelovanju s kompetentnim trenerjem ne bo potrebno niti pomisliti. Športnik, ki se želi učiti, pa bo v procesu sodelovanja s trenerjem spoznal vse temeljne zakonitosti načrtovanja in izvedbe treninga, ki jih bo lahko uporabljal pri lastni vadbi tudi po končanem “uradnem” sodelovanju s trenerjem.

Če povzamem; trenerjevo glavno delo je, da vam prihrani čas ter vas motivira na poti do vašega cilja!