6 let v sedlu s Thibautom Pinotom – trening in zmogljivost


Ta članek boste brali: 3 minut

Le kdo izmed rekreativcev se vsaj občasno ne primerja s profesionalnimi kolesarji? Zelo dobro priložnost za kaj takega so ponudili v znanstveni reviji Journal of Sports Sciences, kjer v nedavno objavljenem članku omogočajo vpogled v 6 let treninga in tekmovanja vrhunskega francoskega kolesarja Thibauta Pinota!

vir:cycle-holic.com

vir:cycle-holic.com

Recept: dobra genetika + ogromno treninga

Pinot je začel tekmovati še kot otrok in sicer že pri osmih letih (roj. 1990). Mednarodnih tekmovanj se je začel udeleževati pri 18 letih, pred tem je torej 10 let redno treniral! Hitro je napredoval in iz mladinske konkurence že po dveh sezonah dirkanja prešel v profesionalno world-tour ekipo. Koliko treninga je potrebno za vrhunske dosežke na tem nivoju? Kot mladinec je treniral okoli 500 ur letno, ob prehodu med profesionalce pa se je letno število ur na kolesu povzpelo na  960!

Pinot je sicer visok 1,8 m in tehta 65kg pri tem pa je njegova največja izmerjena poraba kisika 5,6 l/min (85ml/min/kg)! Glede na te lastnosti ga uvrščamo med najboljše specialiste za vzpone.

Prav vse treninge in tekmovanja je zabeležil z merilcem moči

Samodisciplina in resen pristop sta temelj vrhunskega športnika. Pinot je prav vsak trening in tekmovanje zabeležil v elektronski dnevnik ter mu priložil datoteko iz kolesarskega računalnika, ki je med kolesarjenjem zaznal podatke o moči, hitrosti, kadenci in frekvenci srca. Tako je nastala izjemna zbirka podatkov, ki jo je analiziral in v ugotovitve pretvoril Friderick Grappe; znan trener in športni znanstvenik v francoski kolesarski ekipi FDJ. Tovrstne študije so izjemno redke, saj je proces zbiranja podatkov dolgotrajen. Nekateri kolesarji tudi ne želijo objaviti tovrstnih podatkov… Znana je večletna monitoring študija kolesarja Armstronga, ki je postregla z nekaterimi osupljivimi podatki. Žal je ta študija izgubila večino veljavnosti ob športnikovem priznanju uživanja prepovedanih sredstev.

2x več treninga za 15% višjo zmogljivost

Kolesarjevo zmogljivost so ovrednotili s t.i. “rekordnim profilom moči”. Gre za statistiko, ki jo lahko izračunamo na podatkih iz merilca moči. Spremljamo največjo moč, ki jo kolesar razvije v različno dolgih časovnih intervalih od 1 sekunde pa do 4 ur. Čeprav gre za povsem fizikalno mero, je znana povezava s fiziološko zmogljivostjo športnika; npr. korelacija med največjo močjo za 5 ali 10 minut ter največjo porabo kisika – VO2max. Tako je Pinot v mladinski kategoriji dosegel največjo 10 minutno moč 6 W/kg (pri tem kolesar porablja približno 75 ml/kg/min kisika), na vrhuncu zmogljivosti pa je dosegel 6,8 W/kg (preračunano 85 ml/kg/min kisika)! S pravim treningom je torej možen napredek tudi pri izjemno pripravljenem športniku.

Kar 4x daljši čas do utrujenosti

Med mladinci je Pinot lahko eno uro zdržal obremenitev 5W/kg oz. 310W. Po petih sezonah je enako obremenitev (5W/kg oz. 325W, saj je pridobil na teži) vzdržal kar 4 ure, torej 4x dlje kot v mladinski kategoriji!

*Največja moč za eno uro se popularno imenuje tudi FTP (functional threshold power) oz. anaerobni prag in je zelo pomemben a hkrati enostaven podatek o kolesarjevi zmogljivosti.

Iz članka se lahko marsikaj naučimo, predvsem pa se mi zdi pomembno dvoje:

-vrhunski športniki so “rojeni in narejeni”; odlični genetskim danostim je potrebno dodati ogromno kvalitetnega treninga, če želimo vrhunske rezultate.

-tudi zelo dobro pripravljen vzdržljivostni športnik še lahko napreduje z vadbo! Kot kaže študija primera Thibauta Pinota, pa je poleg “pametnega” treniranja nujno potrebno povečati tudi obseg treninga.

 

Vir: 

  • Pinot, Julien, and Frederic Grappe. “A Six-Year Monitoring Case Study of a Top-10 Cycling Grand Tour Finisher.” Journal of Sports Sciences, October 30, 2014, 1–8. doi:10.1080/02640414.2014.969296.
  • Coyle, Edward F. “Improved Muscular Efficiency Displayed as Tour de France Champion Matures.” Journal of Applied Physiology 98, no. 6 (June 1, 2005): 2191–96. doi:10.1152/japplphysiol.00216.2005.