Najbolj pomembno je imeti cilj!


Ta članek boste brali: 2 minut

cilji_2014Še zadnje uri in minute leta 2013 se iztekajo in po nepisanem pravilu je to čas, ko naj bi vsakdo pri sebi naredil nekakšen “obračun”. Predvsem kaj je bilo dobrega in kaj je mogoče za prihodnjo leto še izboljšati.

Čeprav tekači in kolesarji v naših zemljepisnih širinah svoje cilje določamo že v začetku jeseni, je novo leto vseeno prelomnica. Marsikdo še enkrat pretehta svoje cilje in jih po pregledu opravljenih treningov v tem obdobju tudi spremeni.

Kako sem letos treniral sam? Zagotovo ne toliko, kot bi si želel, po drugi strani pa ravno prav. Nabralo se je za okoli 4000km kolesarjenja na cestnem kolesu, kakšnih 50 ur gorskega kolesarjenja, 150 ur teka in precej dni teka na smučeh. Moj glavni cilj v preteklem letu je bil ohraniti splošno kondicijsko pripravljenost, da sem lahko opravil tudi kak trening z Jano, ki je imela letos fantastično sezono. Na Brevete (daljše kolesarske vožnje) se nisem odpravljal, izjema je bil 300km krog iz Ljubljane čez Vršič nazaj v Ljubljano. To je bil pravi izziv, saj sem vozil oldtimer cestno kolo Willier iz leta `75. Mnogi veste, kakšni so bili v tistih časih prestavni prenosi (najlažja prestava 48×22)…

Leto je bilo zame veliko bolj intenzivno na drugih področjih. Opravil sem usposabljanje za učitelja teka na smučeh III. stopnje ter aktivno pričel z vodenjem šole teka na smučeh Ad-venture.si. 2x sem se preselil. Zaključil 1. letnik magisterija ter pričel z raziskovalnim delom v sklopu magistrske naloge. Mesec dni vodil višinski trening kolesarjev na Rogli. Sprejel delo trenerja slovenske ekipe ročnih kolesarjev…Preveč vsega, da bi tukaj našteval! Bilo je naporno a hkrati uspešno in mi daje zagon za naprej!

Kakšni pa so moji cilji za 2014?

Zagotovo je visoko na lestvici ta spletna stran in vse, kar je z njo povezano. Še naprej želim delati z ljudmi na kar se da osebni ravni in po najboljši moči pomagati za dosego športnih ciljev. In moji športni cilji? Zagotovo redno trenirati in se udeležiti vsaj dveh kronometrov in dveh vzponov za PSLO. Junija pomagati Jani braniti naslov prvakinje v gorskem teku in avgusta nastopiti na kakšnem daljšem brevetu. Za jesenski del imam še eno željo in sicer udeležbo na prav posebni kolesarski dirki. L`Eroica v italijanski Toscani je srečanje ljubiteljev starodobnih cestnih koles. Tam bom prevozil 200km maraton, ki poteka deloma po asfaltu, deloma po makadamskih cestah. Kolesa morajo biti stara več kot 30 let, torej starejša od mene!

Res, najbolj važno je imeti cilj. Sicer ti nič in nihče ne more pomagati. Želim vam, da za 2014 najdete prave cilje!

Aleksej