Prekletstvo prostih dni 1


Ta članek boste brali: 2 minut
prosto

Ste tudi vi med tistimi, ki si težko vzamejo prost dan? Je res tako težko zdržati brez športne aktivnosti 1x ali 2x tedensko? Nekaj idej, zakaj so prosti dnevi prav tako pomembni kot trening!

Pred kratkim sem prebiral petkovo kolumno Mihe Mazzinija o praznikih. Torej dnevih, ki so (kot že ime pove) prazni oz. dela prosti. Avtor po mojem mnenju zelo dobro povzame problem, ki je zelo pogost tudi pri športni vadbi oz. treningu. V članku opisuje, kako nekateri ljudje ob praznikih čutijo veliko praznino, saj je tedenska rutina takrat prekinjena. Ni službe, ni šole, ni vsakodnevnih obveznosti in to je najhuje! Celo v nedeljskih radijskih čestitkah in pozdravih ne manjka obvezni “naj za trenutek odloži delo”…

Pomen prostih dni v športu

In kakšno vezo ima to s kolesarstvom, športom, s treniranjem? Zelo veliko! Po mojih izkušnjah, je največ problemov ravno s treninga prostimi dnevi. Mnogokrat se srečam s športniki (predvsem rekreativnimi), ki si le stežka vzamejo dan ali teden počitka od svoje priljubljene aktivnosti. Najpogostejši je izgovor, da “mora nekaj delati”. Posedati je pač nedopustno v našem okolju. Že tako sosedje postrani gledajo, ker se redno ukvarja s športom, a še huje je, če bi doma sedel križem rok… In naredi “regeneracijsko” kolesarsko vožnjo ali tek. Tovrstne “razpeljave” se skoraj vedno sprevržejo v daljši ali (in) intenzivnejši trening, kar pa je seveda daleč od počitka.

Osnovni princip treninga je, da naporu sledi počitek. Kdor želi dokazati nasprotno, to počne na lastno odgovornost!

Nekaj idej, kako lahko kolesar “preživi” prost dan. Za več kolesarskih vsebin, nasvetov in brezplačnih treningov, se prijavi na moj YouTube kanal!

Izstopi iz začaranega kroga samopreseganja!

Med počitkom se namreč v telesu zgodijo številne fiziološke prilagoditve, ki izboljšajo našo zmogljivost. Trening in počitek sta enako pomembna, nikakor pa trening in počitek nista ista stvar! Pomislite na to, ko se naslednjič utrujeni odpravljate samo na kratko “razpeljavo” ali “iztek”, napredka pa ni in ni…

Če ste se ujeli v začaran krog samopreseganja je rešitev lahko v manj treninga in ne obratno. Vkolikor boste nadaljevali in zapadli v stanje pretreniranosti, bo potrebno počivati precej dlje, kot bi si mislili!

Naj bodo prazniki in treninga prosti dnevi priložnost za kaj novega! Kolo in tekaški copati bodo brez težav počakali ravno tam, kjer ste jih pustili.


One thought on “Prekletstvo prostih dni

Comments are closed.