Prepoved kolesarjenja – Covid-19 6


Ta članek boste brali: 3 minut

Moj zadnji objavljen članek o kolesarskem treningu v času pandemije Covid-19 je doslej prebralo že več kot 4.000 kolesark in kolesarjev. Ker so se razmere od objave že spremenile, objavljam dopolnilo k zapisu, ki je vezano predvsem na državne ukrepe ter prepoved kolesarjenja.

Skupina kolesarjev skupinski trening Aleksej Dolinšek trener kolesarstva
Tovrstno kolesarjenje je do nadaljnjega izrecno prepovedano. Enaka prepoved kolesarjenja pa je smiselna tudi za posameznike. Verjetno je le še vprašanje časa!

Kaj o prepovedi kolesarjenja pravi vlada

Kot vedno, si zakone, določila, predpise…lahko vsak razlaga po svoje. Od polnoči je v veljavi splošna prepoved gibanja in združevanja na javnih površinah. Prepovedana so vsa nenujna potovanja. Zagotovo ste odlok o prepovedi gibanja že prebrali, saj že vrabci o njem čivkajo.

Zakaj prepoved kolesarjenja, to je nesmisel!!!

A kljub temu, moj e-mail nabiralnik in mobilni telefon pregorevata pod obilico enaki vprašanj – zakaj je prepovedano kolesariti, ali lahko kolesarim, komu lahko škodim s kolesarjenjem ipd.

V prejšnjem članku, kjer sem podrobno opisal prilagoditve športne vadbe v trenutnih razmerah, je navedenih več razlogov, zakaj je kolesarjenje kot športna dejavnost v času pandemije lahko strokovno in moralno sporno.

Naj povzamem:

 • med kolesarjenjem lahko pridemo v stik z drugimi ali raznašamo mikro-kapljice in aerosol
 • med kolesarjenjem se lahko poškodujemo ali smo udeleženi v prometni nesreči
 • po treningu imamo zaradi običajnih fizioloških procesov zmanjšano funkcijo imunskega sistema

Zakaj prepoved kolesarjenja, ne pa tudi sprehajanja?

Sprehod je zaradi nižje intenzivnosti, krajšega trajanja, nižje hitrosti gibanja, manjše možnosti za prometno nesrečo ipd… z vidika tveganja bolj varna aktivnost na prostem. Seveda se lahko situacija zaostri in bodo prepovedani tudi sprehodi – če ste doma v večjem mestu, je sprehajanje na povsem odgovoren in z vidika prenosa virusa sprejemljiv način lahko zelo oteženo.

Zakaj govorim o prepovedi kolesarjenja, čeprav to (še) ni javno objavljeno?

Po zgledu iz tujine, lahko to pričakujemo. Pričakovane so lahko tudi bistveno višje kazni za kršitelje. Glede na to, da lahko razmere počasi že primerjamo z vojnimi, je to tudi logično. Nobena enota nujne medicinske pomoči sedaj ne potrebuje primerov z rekreativnimi športniki!

Dodal bi še en pomemben pomislek – drugi udeleženci v prometu! Morda so ceste te dni res prazne…a psihološko stanje voznikov je v teh časih bistveno spremenjeno. Že pred krizo s pandemijo sem bil kot kolesar večkrat namensko ogrožan s strani avtomobilistov. Takšna situacija se mi je zgodila tudi pred kratkim, ko je šofer s slovensko zastavo na vetrobranski šipi, pred mano zavrl, izstopil iz avtomobila ter mi našteval zakone in pravila v naši državi… Lahko se torej zgodi, da pride do namernega poškodovanja kolesarjev. To je moj največji pomislek glede varnosti pri cestnem kolesarjenju ta hip! Na kolesu me je bilo strah za življenje že prej, sedaj me je še toliko bolj.

Pričakujemo lahko uradna obvestila glede prepovedi kolesarjenja

Pričakujem, da se bo na situacijo kmalu in odgovorno odzvala tudi Kolesarska zveza Slovenije, z njo pa tudi vsi profesionalni in rekreativni kolesarski klubi. Pozvati je treba svoje člane in simpatizerje k pravilnemu ravnanju.

Si vseeno želite kolesariti? Danes ob 18h skupni virutalni trening!

Že pred pandemijo sem s svojimi kolesarji, ki jih treniram, opravljal skupne virtualne treninge na platformi ZWIFT. Sklenil sem, da te treninge sedaj prirejam vsak dan – pridružite pa se lahko tudi vi.

Prijavite se na e-mail obvestila na dnu strani in prejeli boste več informacij o tem!

Današnje obvestilo bo poslano ob 15h, skupni trening pa sledi ob 18h na platformi ZWIFT in s prenosom na Youtube, kjer se lahko pridružite tisti, ki ZWIFTa nimate. Bolje slabi 2h sedeti na kolesu, kot dobri 2h pred poročili na TV!

Kolesarstvo je lep šport, hobi, strast….nekaterim pa predstavlja tudi poklic, preživetje, če hočete… Ohranimo v teh časih vse pozitivno glede kolesarstva ter kot kolesarji pokažimo tudi solidarnost in odgovornost! STRAVA bo medtem počakala…


6 thoughts on “Prepoved kolesarjenja – Covid-19

  • aleksej Post author

   Matej hvala za vprašanje,

   na ZWIFTU me z uporabo mobilne aplikacija Zwift Companion App dodajte kot sledilca in vsak dan vas povabim na trening. Moje uporabniško ime je Aleksej Dolinšek Trener Kolesarstva.

   Današnji prenos ob 18h tudi na Youtube, kjer se lahko kadarkoli vključite z vprašnjem, komentarjem, predlogom ali grajo:
   https://youtu.be/fD1MCzN4U2k

   Vse dobro in se vidimo!

  • aleksej Post author

   Živijo Jurij,

   kot sem zgoraj odgovoril –> Zwift Companion App, tam me dodate kot sledilca – Aleksej Dolinšek Trener Kolesarstva
   Potem pošljem vsak dan vabilo na trening.

   Prenos danes tudi live na Youtube, kjer se lahko vklopite v klepetu in kaj predlagate, vprašate…
   https://youtu.be/fD1MCzN4U2k

  • aleksej Post author

   Matej pozdravljen,

   –> Zwift Companion App, tam me dodate kot sledilca – Aleksej Dolinšek Trener Kolesarstva
   Potem pošljem vsak dan vabilo na trening.

   Prenos danes tudi live na Youtube, kjer se lahko vklopite v klepetu in kaj predlagate, vprašate…
   https://youtu.be/fD1MCzN4U2k

Comments are closed.