Priprave ročnih kolesarjev v Laškem


Ta članek boste brali: 2 minut

V Thermani Laško zaključujemo 10 dnevne intenzivne priprave ekipe ročnih kolesarjev. Z ekipo sem začel sodelovati novembra 2013, ko so vsi opravili testiranje aerobne zmogljivosti z meritvijo največje porabe kisika (vo2 max), frekvence srca in vrednosti laktatov. Sistematično delo je že obrodilo prve rezultate, saj so vsi močno napredovali na kolesu. Pred prvimi mednarodnimi in domačimi tekmovanji smo tako v sodelovanju s Thermano Laško zasnovali projekt intenzivnih športnih priprav, ki vključuje celostno medicinsko, fizioterapevtsko ter kineziološko obravnavo posameznika.
HAndbike_Laško

Program našega dela je zato zelo natrpan, aktivnosti potekajo z le malo vmesnimi odmori med 7. in 21. uro vsak dan. Dan ponavadi začnemo z vadbo za aktivacijo mišic trupa v telovadnici ali v bazenu. Po (športnem) zajtrku sledi krožna vadba ali vadba po postajah v fitnesu, kjer se kolesarji naučijo pravilne izvedbe vaj za moč. V dopoldanskem dnevu sledi še individualna fizioterapevtska obravnava vsakega kolesarja. Poleg dnevne rutine smo se izobraževali tudi o pomenu zdrave športne prehrane v procesu treninga in tekmovanj.

Popoldanski del je namenjen treningu na kolesu. Veliko časa smo namenili vožnji v skupini, kjer je zelo pomemben timski duh ter zaupanje med kolesarji. Bolj kondicijski treningi so bili namenjeni ponovitvam pri intenzivnostih v okolici anaerobnega praga ter največje porabe kisika. V tem obdobju mora trening že dosegati najvišje intenzivnosti, ki so primerljive ali celo višje od tistih na tekmovanjih.

Odlična popotnica za začetek tekmovalne sezone, ko se bodo naši ročni kolesarji pomerili s svetovno elito na tekmah svetovnega pokala. Pomembno je imeti cilj, tako kot pravijo v prispevku na Kanalu A; fantje so si za cilj izbrali nastop na paraolimpijskih igrah v Rio de Janeiro 2016!