Kolesarjenje v dežju


toruSpet ta dež! Že celo poletje nas preganja in prav nič ne kaže na to, da bo jeseni drugače. Naši kolesarski kolegi v severnejših krajih (Belgija, Nizozemska, Anglija,…) so na bolj muhasto oceansko podnebje že navajeni. No, nam kakšna lekcija o spoprijemanju z deževnim vremenom ne bo škodila, saj se že kot narod bojimo tako prepiha kot dežja. Naj podam nekaj koristnih napotkov; vsi so tudi temeljito preizkušeni, med drugim na 600km brevetu v Italiji, kjer nas je dež nepretrgoma močil kar 170km.

Prvo pravilo kolesarjenja v dežju: mokri boste in vaše kolo bo umazano. Ko se s tem sprijaznite, si čestitajte. Sedaj se lahko  osredotočite na pomembnejše stvari v življenju.

jaknaVsak pravi kolesar premore jakno za dež. Večinoma so to zelo tanka oblačila, ki jih spravimo v zadnji žep na kolesarskem dresu. Če kolesarite v nizkih temperaturah in slabem vremenu je pametno investirati nekoliko več in iskati jakno z nepremočljivo membrano. Zavedati pa se morate, da boste tudi v jakni za 300€ sčasoma mokri. Če ne od dežja, pa zagotovo od znoja, ki se pod njo zadržuje. Torej: jakna – da, celo premoženje zanjo – ne nujno.

outwetKer boste prej ali slej mokri, je zelo pomembno, kakšen sloj oblačil nosite tik ob koži. Športno perilo mrežastega tkanja je v takšnih primerih nadvse primerno – zakaj? Prvič – ne vpije zelo veliko vode in drugič – med kožo in ostalimi (premočenimi) sloji oblačil ustvari nekaj prostora. Se še spomnite iz šole, kaj je najboljši izolator? Odgovor je zrak. Več kot ga športno perilo uspe zadržati blizu telesa, boljša je termoregulacija in izolacija v deževnem vremenu. Torej – omislite si takšno perilo, vredno je vsakega evra.

pokrivalaKot ste že opazili, je umetnost kolesarjenja v dežju ohranjanje telesne toplote. Ko tako lepo zaviti v športno perilo in nepremočljivo jakno že kakšni 2 uri kolesarite po dežju, vseeno izgubite veliko toplote – največ je izgubljate skozi čelado! Telo namreč deluje kot nekakšen dimnik, vsi pa vemo, zakaj se iz njega kadi. Kolesarska čepica je torej obvezen del garderobe, toplo pa priporočam tudi vodoodporno pokrivalo za čelado. Slednje lahko tudi improvizirate (čelado ovijete v “stretch” folijo za sendviče ali si čeznjo nataknete kapo za tuširanje).Občutek mraza je večji, ko nas zazebe v distalne dele telesa – prste na rokah in nogah, nos, ušesa… Pod čepico brez težav nataknemo še trak, ki pokrije ušesa, na dlani pa sodijo rokavice z dolgimi prsti.

časopisV kolikor so si vas na vremenski upravi zares dobro privoščili, boste čez čas na kolesu premočeni in premraženi. To je skoraj neizbežno. Tedaj se spomnite zgodbe o najboljšem izolatorju – zraku. Poslužite se lahko trika, ki je vsaj tako star kot kolesarstvo. Pod dres si zatlačite časopisni papir, papirnate brisače, wc papir… karkoli, da bo zadržalo čim več zraka ob telesu. Če je res hudo, lahko papir kombinirate s plastično folijo (npr. vreča za smeti). Morda se sedaj, ko to berete, sliši smešno, toda lahko vam reši življenje!

galoškeŠele pred kratkim sem si tudi sam omislil nekakšne polovične galoše za čez kolesarske čevlje. So iz neoprena in jih enostavno nataknete čez prednji del čevlja. Tudi če se odpravite od doma po suhem vremenu, jih z lahkoto vtaknete v žep in po potrebi namestite. Koristne so tudi, če ne dežuje, ceste pa so še vedno mokre. Neprijetno je dlje časa imeti mokre noge – rešitev pa je tako enostavna (in poceni)!

blatnikiTabu tema (cestnega) kolesarstva so zagotovo blatniki. Nekateri kolesarski “eksperti” oz. “puristi” jih uvrščajo na črn seznam nepotrebnih pritiklin, skupaj s tačko za parkiranje kolesa in podsedežno torbico. Vsakemu svoje – toda v deževnem vremenu se boste spraševali le dvoje; a) zakaj jih nimate in b) zakaj ste z njihovo namestitvijo odlašali tako dolgo! Slovenski izum je zložljiv blatnik za zadnje kolo. Tisti, ki želite prednji in zadnji blatnik, boste morali poiskati kakšno drugo alternativo. Na trgu jih je precej.

dežNenazadnje, ker skoraj vsi kolesarji danes s seboj prevažamo bolj ali manj “pametne” telefone, si lahko naložimo aplikacijo “Dež”. Niti sam je do pred kratkim nisem poznal, nato pa sem jo po priporočilu kolega (Miha, hvala!) preizkusil tudi sam – sedaj jo uporabljam dnevno. Ne le, da imate na voljo vse potrebne vremenske podatke in napovedi, še posebej prav vam bo prišla animacija radarske slike padavin. Z nekaj spretnosti se boste najhujšim padavinam lahko izognili!

 

No, sedaj pa res ni več izgovorov za posedanje na kavču! Le začeti je treba. Pa srečno in varno na mokrih cestah!