Zakaj električno cestno kolo


Ta članek boste brali: 6 minut

Električno kolo v vsako slovensko vas! Število električnih koles na slovenskih cestah se nenehno povečuje. Sledimo trendom drugih evropskih držav, kjer je prodaja električnih koles že dosegla prodajo običajnih “ne-električnih”. V tem članku vam želim pojasniti nekaj osnovnih značilnosti električnih koles ter se posebej osredotočiti na električno cestno kolo. Kako bodo ta kolesa spremenila kolesarski trening in tekmovanja je vprašanje, o katerem pogosto razmišljam. Izvedeli boste tudi kaj koristnega s področja uporabe ter nakupa rabljenih električnih koles.

Električno cestno kolo skoraj neviden gumb za vklop.

Vrste električnih koles

Prav vsaka vrsta kolesa je danes na voljo tudi v električni izvedbi. Od mestnega e-kolesa, gorskega e-MTB kolesa, cestne električne specijalke, downhill e-kolesa za spust ali slovenskega poštarskega Krpana! Domišljija ne pozna meja in če ste kdaj obiskali največji kolesarski sejem sveta – EUROBIKE v Nemčiji, veste, o čem pišem. 

Večina “resnih” električnih koles priznanih proizvajalcev je tipa pedelec, kar pomeni način delovanja motorja in pripadajoče elektronike. Pri pedelec kolesu, bo motor pri vožnji pomagal le tedaj, ko poganjamo pedala. Nekatera cenejša kolesa ali predelave klasičnih koles v električna pa ponujajo še drugi način – kjer le pritisnete na gumb in kolo se vozi samo. Nekaj podobnega naj bi uporabljali tudi tekmovalci kot obliko mehanskega dopinga – v videu se po padcu kolesarja na kolesu še vedno vrtijo pedala ter zadnje kolo, vključenih je še nekaj posnetkov, ki bi lahko prikazovali uporabo takšnih motoriziranih koles.

https://www.youtube.com/watch?v=w6w3TJs0lks

E-kolesa delimo v dve kategoriji še po največji dovoljeni hitrosti. Večina koles je v nižjem hitrostnem razredu, kjer vam bo električni motor pedelec kolesa  pomagal do hitrosti 25km/h. Kolesa v višjem hitrostnem razredu imenovanem s-pedelec (“s” kot “speed” oz. hitrost v prevodu) bodo s pomočjo motorja dosegla hitrost 45km/h, ob tem pa boste morali uporabljati posebno čelado, imeti izpit za vožnjo motornih koles, kolo pa bo moralo imeti določeno opremo, skladno z zakonom. Električna kolesa delimo tudi glede na vrsto motorja; nekatera imajo električni motor vgrajen v zadnje pesto, druga v okvir. Cenejše konverzije običajnih koles v električna imajo lahko motor vgrajen tudi v prednje pesto. Kar je zanimivo – slovensko znanje na področju elektromotorjev je vgrajeno v najbolj priznana e-kolesa na trgu.

Električno cestno kolo Willier je svetona inovacija predstavljena na sejmu EUROBIKE 2019.

Prednosti in slabosti električnih koles

Kot izkušen uporabnik električnih gorskih koles vam lahko naštejem celo množico razlogov, zakaj je takšno kolo uporabno in koristno. Električno kolo je lahko idealna izbira za osebe z različnimi poškodbami ali boleznimi (posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom!), ki zaradi tovrstnih ovir težko vozijo navadno kolo. Podobno je odlična izbira za začetnike z manj kondicije, za osebe s povečano telesno težo ipd. Nekaj primerov iz prakse; okrevanje po poškodbi, začetek kolesarjenja po dolgem obdobju neaktivnosti, skupinski izlet (natreniranega) moža in žene (ali obratno), skupinski izlet družine, kjer je vsak različne pripravljenosti…

Poleg tega predstavlja e-kolo odlično možnost mobilnosti. V naši družini smo z e-kolesi nadomestili veliko število avtomobilskih kilometrov, saj z njim hodimo po opravkih, nakupih, po otroke v vrtec… (do mesta imamo 8km).

Električna MTB kolesa, otroška prikolica, uporaba kolesa namesto avtomobila. E mobilnost.

Ljudem e-kolesa večinoma niso všeč zaradi dveh razlogov. Višje cene ter višje teže. Če ceno lahko upravičite s tem, da boste več (ali pa sploh!) kolesarili ter prihranili kaj goriva, to verjetno ne bo pomislek. Višja teža e-kolesa je seveda ovira, če pred zadnjim vzponom ostanete brez energije v bateriji. Ker se slednje ob pravilni uporabi zelo redko zgodi, je tudi ta skrb skoraj odveč! Okorni, robustni videz električnih koles izginja! Ko pogledate sodobno, visokozmogljivo električno kolo, skoraj ne opazite, da je električno!

Električno cestno kolo Specialized CREO

Zakaj je električno cestno kolo posebno

Cestno električno kolo se bistveno razlikuje od e-MTB kolesa. Čeprav je nazivna moč elektromotorja v cestnem e-kolesu načeloma enaka, je navor motorja običajno bistveno nižji. Sam sem testiral kolo znamke Bottecchia PULSAR z inovativnim motorjem proizvajalca FAZUA, ki je en izmed vodilnih v tem segmentu. Pomoč elektromotorja je v tej konfiguraciji zelo “nežna” in je sprva sploh nisem občutil v primerjavi z e-gorskim kolesom. Seveda je pogled na kolesarski števec “razkril”, da se v 7% klanec vozim z 20km/h in nizkim srčnim utripom, kar je meni na običajnem kolesu sicer nedosegljivo 🙂 Torej delovanje električnega cestnega kolesa je še kako učinkovito in kljub nižji kapaciteti baterije lahko s tem kolesom zlahka podvojimo svojo običajno razdaljo kolesarskih tur. Morda nekoliko moti omejitev maksimalne hitrosti, ki je, tako kot pri ostalih e-kolesih, pri 25km/h. Slednje določa zakonodaja in kljub temu, da se s cestnimi kolesi vozimo precej hitreje tukaj izjem ni. Električno pomoč bomo zato najbolj izkoristili pri kolesarjenju v klanec ali močan nasprotni veter. Pri vožnji z visoko hitrostjo v skupini torej na pomoč ne gre računati.

Inovativni trening z električnim cestnim kolesom

Ste že kolesarili na elektronskem trenažerju oziroma “smart” trenažerju? Večina takih trenažerjev omogoča simulacijo vzponov in spustov, zelo natančno lahko izvajamo tudi intervalni trening. Električno cestno kolo nam nekaj podobnega omogoča zunaj, na cesti. Poleg prestavnega razmerja si sedaj pomagamo še z dodatno močjo motorja, zato lahko še tako zahteven vzpon prevozimo v lagodnem ritmu. Vam to lahko pride prav, če izvajate bazni trening v aerobnem območju, hkrati pa si želite lepih a strmih vzponov? Še več, tudi e-kolesa postajajo vse bolj “smart”. Ne le, da se električna kolesa brezžično povežejo z vašim števcem ter brez dodatnih senzorjev posredujejo podatke o hitrosti, kadenci, moči in stanju baterije na vaš zaslon. Pametna kolesa – na povezavi je boste spoznali kolesa Greyp hrvaškega proizvajalca vrhunskih električnih vozil, ki veljajo za svetovno inovacijo. – bodo kmalu znala slediti vašemu načrtu treninga. Kaj to pomeni? Da boste lahko uporabili le toliko pomoči motorja, kot jo dovoli vaš trener oziroma predpisan trening. Saj res, sem omenil, da imajo mnoga e kolesa že vgrajen merilec moči? Predstavljajte si trening s skupino prijateljev, ki so različno kondicijsko pripravljeni. Kar naenkrat lahko vsi opravijo predpisan trening skupaj, se pri tem bolj medsebojno motivirajo ter posledično kvalitetneje trenirajo. Nenazadnje bomo s svojimi športniki lažje kolesarili tudi trenerji, ki seveda ne moremo vedno slediti svojim varovancem 🙂

Le vprašanje časa je, kdaj bomo ugledali čisto prava tekmovanja z električnimi cestnimi kolesi. Cestno e-kolesarstvo se bo zagotovo razvilo, podobno, kot se je to zgodilo v gorskem kolesarstvu. Mimogrede, letos so že organizirali prvo uradno svetovno prvenstvo v gorskem e-kolesarjenju pod okriljem UCI.

Rabljeno električno kolo?

Visok strošek z novim kolesom bo marsikoga napeljal k razmisleku o rabljenem električnem kolesu. Tukaj lahko podam nekaj konkretnih informacij iz lastnih izkušenj, saj imamo v partnerskem podjetju RockVelo večje število električnih koles za turistično dejavnost. Dejstvo je, da tehnologija baterij in motorjev izjemno napreduje iz leta v leto. Kapaciteta baterij se povečuje, ob tem pa proizvajalci nudijo zelo dolgo garancijo, običajno več kot 300 ciklov polnjenja ali 2-3 leta. V praksi to pomeni, da je tehnologija zanesljiva in so pretirane skrbi odveč. Rabljeno električno kolo je lahko izvrstna izbira, še posebej, če ga kupujete z veljavno garancijo trgovca. Razmerje med ceno in kvaliteto bo pri leto do dve starem e-kolesu odlično. 

Električno kolo da ali ne?

Po vsem naštetem je skoraj težko opravičiti razloge, da kolesar v garaži ne bi našel prostora za električno kolo. Nič drugače ni, če govorimo o cestnem električnem kolesu, ki jih je na trgu vse več, postajajo vse lažja, neopazna in zmogljiva. K razmišljanju o električnem cestnem kolesu vas lahko napelje poškodba, bolezen, pomanjkanje kondicije ali pa zgolj želja po kolesarjenju več in dlje, po možnosti v družbi z boljšimi od sebe. Le vprašanje časa je, kdaj bomo priča čisto pravim tekmovanjem v cestnem e-kolesarstvu, rekel bi, da že v 2020!

Koliko časa bo še preteklo, da se na Dirki po Franciji (Tour de France) pojavijo električna cestna kolesa? Pravzaprav so se že. Člani moštva Deceuninck-QuickStep so letos prost dan med dirko po Franciji izkoristili za regeneracijsko vožnjo s cestnimi električnimi kolesi!

Oglejte si fantastično predstavitev kolesa Specialized CREO SL in se prepričajte, kako bo cestno električno kolo spremenilo naše poglede na kolesarstvo!