Nenamerni doping in prehranska dopolnila


Ta članek boste brali: 5 minut

Vse več ljudi kolesari in trgovci ponujajo nešteto prehranskih dopolnil, dodatkov in izdelkov. Brez njih ne boste opravili načrtovanih treningov. Ne boste tako hitro napredovali, vaša regeneracija bo slabša, počutili se boste slabo in celo zboleli boste. Res?

Prehranska dopolnila s polic obljuljajo večjo vzdržljivost, hitrejšo regeneracijo in boljše počutje. Le redko se zavedamo, da mnoga vsebujejo prepovedane snovi. vir: pxhere.com

Obljubam na etiketah lahko verjamete ali pa za spremembo vklopite kmečko pamet. Potem do spoznanja o lažnih učinkih “čudežnih preparatov” ni daleč. V članku želim na primeru zadnje dopinške afere pokazati, da je tveganje za pozitivne dopinške rezultate ter naše zdravje resnično. In da pri tem nismo povsem nemočni! Berite dalje da izveste, na kaj morate paziti pri uporabi prehranskih dopolnil.

Tudi najboljšim se zgodi, pravijo

Pred dnevi je na dan prišel nov dopinški škandal v kolesarstvu. Eden izmed najuspešnejših slovenskih kolesarjev, belokranjec Jani Brajkovič, je padel na dopinškem testu. Vzorec, ki mu je bil odvzet na lanski Dirki po Hrvaški, je vseboval nedovoljena poživila. Brajkovič je krišitev priznal in se na rezultate ni pritožil, je pa podal razlago, da je šlo za nenamerni doping. Na spletu je kupil prehransko dopolnilo, ki je očitno vsebovalo še marsikaj drugega, kot je pisalo na deklaraciji.

Jani Brajkovič velja za enega najboljših Slovenskih kolesarjev. V svoji karieri je treniral in tekmoval tudi z Lanceom Armstrongom. V kolesarskih krogih slovi kot človek, ki se posveča tudi najmanjšim podrobnostim glede treninga, opreme in prehrane. vir: wikipedia.org

Nenamerni doping je zelo resničen in morda ste ravnokar žrtev tudi vi!

Afera Jani Brajkovič ni edina, ki izpostavlja problem nenamernega dopinga. V zgodovini se je že precej športnikov zagovarjalo, da so nevede zaužili hrano ali prehranska dopolnila, kontaminirana s prepovedanimi snovmi. Verjetno se še spomnite Alberta Contadorja ter njegovega govejega zrezka s clenbuterolom… Po drugi strani je tovrstnih primerov še malo, glede na rezultate študije iz leta 2017, ki potrjuje, da je kar 12-58% prehranskih dopolnil onesnaženih s prepovedanimi snovmi.

Govorim o dopolnilih, ki so na voljo na prodajnih policah in ne o “eksotični” dodatkih, katerih imena le stežka izgovorimo. Tudi čisto običajni “proteini” in izotonični napitki so zlahka kontaminirani. V isti tovarni dopoldan proizvajajo anabolne steroide, popoldan pa “najbolj čist BIO EKO beljakovinski šejk”. Prehranska industrija je pač takšna, da še kranjska klobasa vsebuje “sledi arašidov in mleka v prahu”.

Kaj sploh še lahko vzamem, če je vse tvegano?

Dejansko obstaja pri vseh živilih in prehranskih dopolnilih nevarnost, da vsebujejo delež prepovedanih snovi. Zelo pomembno je, da kljub modernizaciji in selitvi možganov v pametne telefone, vklopimo razum. Ali nek prodajalec obljublja skorajda čudežene učinke prehranskega dopolnila? Je skoraj prelepo, da bi bilo res? No, potem verjetno ni res. Je pa bolj verjetno, da ta preparat vsebuje še kaj, kar ni navedeno na deklaraciji. Da, ne boste verjeli… Nekateri proizvajalci zavestno dodajajo prepovedane snovi v izdelke, da jim povečajo učinkovitost ter znižajo stroške proizvodnje. Boste tak izdelek kupili preko spleta, po možnosti iz tujine? Ruska ruleta.

Kako verjetno je, da bodo prehranska dopolnila različnih tipov vsebovala prepovedane snovi. Infografika iz gradiva za šolanje ameriških marincev. Vir: https://www.dyess.af.mil

Tveganje, da boste “padli” na dopinškem testu, brez poprejšnjega zabadanja igel, je torej zelo resnično. Še večje je tveganje, da boste z uživanjem teh dopolnil nevede škodili svojemu zdravju.

Izgovori ne bodo pomagali. Ne vam, ne vašemu trenerju, zdravniku ali fizioterapevtu.

Niti ni pomembno ali ste zaužili preveč Dalerona, pojedli slab zrezek ali umazan kitajski beljakovinski preparat, ki vam ga je priporočal trener… V vsakem primeru ste osebno odgovorni za vse, kar vede ali nevede vnesete v telo. Prav tako nosi odgovornost vaša ekipa, vaš trener, svetovalec, zdravnik, terapevt in vsi drugi, ki so kakorkoli povezani z vašim športnim udejstvovanjem in vam pri njem pomagajo. Izgovor, da “niste vedeli”, pač ne zdrži in je v nasprotju s temeljnimi načeli svetovne antidopinške organizacije WADA. Kot kolesarski trener delam s športniki zelo različnih nivojev, od tistih, ki so šele prvič sedli na kolo, do olimpijskih tekmovalcev. Negativno presenečen sem, kaj vse zaužijejo brez kančka dvoma in kako hitro sprejmejo nasvete prodajalcev, prijateljev in sovražnikov (le, da tega še ne vedo). Ena mojih temeljnih nalog pri delu s temi posamezniki je, da jih prepričam v nesmiselnost tega početja. Ni vedno lahko, a za to si je treba vzeti čas!

Izjemno pomembna vloga trenerja je osveščanje o nevarnostih dopinga. Nenamerni doping je prepogost, zato ob tej temi nikakor ne smemo zamahniti z roko!


Moj nasvet: čim manj prehranskih dopolnil!!

Čas je za streznitev! Preglejte, katere dodatke vse uživate, katere sestavine imajo in katerim certifikatom čistosti so se zavezali. Le dodatki, ki jih proizvajalci redno in neodvisno testirajo, so primerni za izbor. In še pri teh je vredno 3x premisliti, če jih zares potrebujemo! Kot zagovarjajo mnogi strokovnjaki ter mednarodni olimpijski komite, le redki dovoljeni dodatki zares izboljšujejo zmogljivost. Vložimo raje tistih 100+€ mesečno v ureditev osnovne prehrane, kot v nakup prehranskih dopolnil – veliko več bomo imeli od tega!

Prehransko dopolnilo mora prestati redna neodvisna testiranja, da lahko z večjo gotovostjo trdimo, da je neoporečno. To nas sicer ne odvezuje odgovornosti, če s tem dopolnilom kljub vsemu zaužijemo prepovedane snovi. vir: https://www.cleanlabelproject.org/certification/

Pravi boj proti dopingu se začne med ušesi.

Namen mojega pisanja ni diskusija o resnični krivdi Janija Brajkoviča. To je jasno, glede na razsodbo WADE. Prav tako ne želim razglabljati o tem, kako umazan šport je kolesarstvo. Mimogrede, študije potrjujejo, da je kolesarstvo z dopingom okuženo ravno toliko, kot drugi športi… A to ni opravičilo, je le dejstvo. Dopinga je še vedno in vedno preveč, še posebej med otroci, rekreativci, celo starostniki!!!

Afera Jani Brajkovič nas torej uči pomembne lekcije. Tudi najboljši na svetu se lahko opečejo, ne glede na to, kako natrenirani ali načitani so.

V razmislek vsem, ki se s tem lepim športom ukvarjamo profesionalno ali ljubiteljsko. Ignoranca nam ne bo pomagala.