Prehlad, trening in zmogljivost


Ta članek boste brali: 3 minut

Pogosta dilema, s katero se sreča vsak športnik in rekreativec… Prehlad, ki ga spremlja glavobol, nahod, siljenje na kašelj, morda blago povišana telesna temperatura. Kaj storiti, trenirati ali počivati v postelji? Kako trening vpliva na naš imunski sitem in kaj se zgodi, če imamo tekmo ravno takrat, ko smo prehlajeni?

Želja po gibanju nas lahko velikokrat zapelje, da očitne kontraindikacije spregledamo in si z vadbo v obdobju bolezni nakopljemo še več težav. O tem sem pred časom že pisal ter podal nekaj praktičnih nasvetov, ki še vedno veljajo in lahko pomagajo pri odločitvah v takih trenutkih.

Kljub jasnim znakom gripe in prehlada, nas želja po gibanju večkrat zapelje. Posledica je lahko daljša bolniška odsotnost, kot bi bilo potrebno.

Prehlad je posledica okužbe z virusi, ki v telo večinoma zaidejo preko sluznice. Dokazano je, da med intenzivnejšim treningom sluznica dihalnih poti postane bolj dovzetna za prehod bakterij in virusov. Če vadimo v hladnem vremenu je to še bolj izrazito. Vadba torej povzroči kratkotrajen upad imunske sposobnosti, zato je nekaj ur po treningu smiselna posebna pazljivost pri higieni rok ter prehranjevanju! 

Zanimivo je, da izsledki pogosto citirane študije potrjujejo soodvisnost imunske sposobnosti ter statusa treniranosti. Tako so vrhunski športniki zaradi velikega obsega še bolj podvrženi prehladnim obolenjem kot popolni nešportniki. Študija je pokazala, da “zmerna dejavnost” blagodejno vpliva na manjšo pojavnost prehladnih obolenj.  Ob tem je pomembno spoznanje, da visoko intenzivna vadba, ki traja manj časa, ni “bolj škodljiva”, kot dlje trajajoča nizko intenzivna vadba. Študija na tekačih  je pokazala, da pol urni tek pri visoki hitrosti bistveno manj vpliva na imunski sistem kot dvo urni počasni tek.

Visoko intenzivni trening je v konkretni študiji povzročil manjši upad imunske sposobnosti v primerjavi z dolgim, počasnim tekom. Iz tega lahko sklepamo, da je po dolgih treningih naše telo bistveno bolj izpostavljeno virusnim okužbam.

Še bolj zanimivi so dokazi, da športniki kljub blagi obliki prehlada niso tekmovali nič slabše. Študija na vrhunskih plavalcih ni potrdila upada sposobnosti pri tistih, ki so tekmovali z blago obliko prehlada. S tem seveda ne želim predlagati, da bolni odpeljete Maraton Franja… vsi prehladi niso enaki in vsakič moramo slediti priporočilom in/ali se posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.

Kljub rezultatom študije, da prehlajeni plavalci plavajo enako hitro kot zdravi, takšnega početja ne priporočam. vir: www.tourdeforce.org.uk

Nekaj praktičnih napotkov;

  • na zdravje / prehladna obolenja vpliva več dejavnikov, med njimi tudi alkohol, kajenje, količina spanca, prekomerno hujšanje…
  • ni vsak prehlad nedolžna nadloga za par dni. Posvetujte se z zdravnikom, če ste v dvomih!
  • če ste utrujeni, s povišano temperaturo in srčnim utripom v mirovanju, se izognite treningu
  • dober pristop je, da pričnete trening z 10 minutami zmanjšane intenzivnosti. Če se simptomi nadaljujejo ali poslabšajo, prekinite trening in počivajte
  • ustrezna higiena rok ter prehranjevanja je ključna za preprečevanje prehladov
  • redna, zmerna vadba dokazano zmanjšuje število prehladni obolenj

Pri odločanju o treningu ali počitku v primeru prehlada, nam bo  veliko pomoč vodenje dnevnika treninga. V njem ne manjkajo podatki o splošnem počutju, količini spanja, jutranjem pulzu, morda tudi variabilnosti frekvence srca… Vsi ti parametri so podpora za pravilno razumevanje lastnih občutkov, ki so v procesu treninga in tekmovanja izjemnega pomena.