Trening moči kolesarjev in tekačev 2


Ta članek boste brali: 2 minut

Vadba za moč je žal še vedno nekakšen “tabu” za vzdržljivostne športnike. Večinoma se rekreativni športniki bojijo povečanja telesne mase oz. mišične mase. Gre za veliko zmoto, saj mišične mase (žal) ne moremo povečati kar čez noč!

Neredko slišim zgodbice, da že po dveh obiskih fitnesa hlače niso prav, tehtnica pa kaže več kilogramov kot prej. Mišice rastejo kot gobe po dežju. Pa je res tako? Nikakor!

Če želimo ohranjati naše zdravje ob tem pa s treningom tudi napredovati, bo poleg vzdržljivostnega treninga nujno svoj čas nameniti tudi vadbi za moč in gibljivost. Kolesarju ali tekaču primeren trening moči tudi ne bo povečal mišične mase, zato je tovrstna skrb odveč!

ms_moč

Trening moči v fitnesu z Markom Severjem, ročnim kolesarjem in paraolimpijcem.

Kje pa vas hlače tiščijo?

Da so pripovedi o »napetih hlačah« že po nekaj obiskih fitnesa iz trte zvite, med drugim dokazuje študija Ronnestada in sod. (2011). Skupina kolesarjev je poleg vzdržljivostnega treninga 2x tedensko vadila v fitnesu. Uporabljali so relativno težka bremena ter pri vsaki vaji izvedli 4 serije s 4-10 ponovitvami. Druga skupina kolesarjev je izvajala samo vzdržljivostni trening.  Tako so trenirali 3 mesece. Kaj se je zgodilo? Kolesarji, ki so trenirali tudi moč v fitnesu, niso pridobili niti kilograma mišične mase! Bistveno pa so izboljšali moč ter zmogljivost na kolesu. Več si lahko pogledate v referenčnem članku.

V čemu je »trik«? Mišična moč namreč ni odvisna le od velikosti (in teže) mišic! Še bolj pomemben je živčni dejavnik, vsaj ko govorimo o vzdržljivostnih športih. Predstavljajmo si mišice kot neke vrste elektro-motorje, živce pa kot električne žice do njih. S pravilnim treningom moči vplivamo predvsem na živce, ki zato bolje prevajajo električne impulze in bolje aktivirajo mišice. Lep primer so smučarji skakalci. Lahki kot peresca a izjemno močni! Mislite, da zato, ker se izogibajo vadbi za moč?

Strah pred nenadzorovano rastjo mišic je torej popolnoma odveč. Skrivnost je v pravilnih metodah treninga ter izbiri vaj, ki so primerne za posamezen šport.

V naslednjih dveh člankih bom opozoril na nekatere bistvene napake pri treningu moči ter podal smernice za pravilno vadbo moči vzdržljivostnih športnikov.

Se beremo,

Aleksej

Vir:


2 thoughts on “Trening moči kolesarjev in tekačev

Comments are closed.