Z Nordijsko hojo do zdravja in vrhunskega rezultata


Ta članek boste brali: 2 minut

Danes sem se z veseljem odzval na vabilo organizatorjev nacionalnega posveta o nordijski hoji, ki je potekal v hotelu Laguna v Strunjanu. Zbralo se je lepo število vaditeljev nordijske hoje in teka, ki izvajajo aktivnosti v okviru individualnih in skupinskih vadb širom Slovenije.

Znašel sem se pred zahtevno nalogo; predstaviti načrt vadbe nordijske hoje. Kako predstaviti v 15 minutah tako obširno temo? Težko! Zato sem na kratko predstavil osnovno vodilo pri načrtovanju katerekoli vadbe – kako zagotoviti ustrezen vadben dražljaj.

Nordijska hoja je svojevrsten družbeni fenomen. Starodavno »hojo s palicami« v dvotaktnem diagonalnem koraku smo v novi marketinški preobleki vzeli »za svojo« praktično vsi. Od starostnikov, ki jim palice pomagajo, da sploh naredijo kak korak, do vrhunskih športnikov, ki trenirajo s pomočjo »nordijske hoje« pri zelo visokih intenzivnosth.0015276.jpg

V čemu je torej »trik« oz. kako zagotoviti optimalen dražljaj za telo, da bo prišlo do prilagajanja in napredka v zmogljivosti? Večkrat uporabljen izraz FITT, ki izhaja iz začetnic besed Frequency, Intensity, Time in Type (pogostost, intenzivnost, čas, tip vadbe), dobro povzema potrebne sestavine učinkovitega programa vadbe.

Vzdržljivostna vadba, ki jo izvajamo redko (manj kot 3x tedensko) ne more imeti pozitivnih učinkov! Potrebno bo vsaj 4-6 vadbenih enot tedensko. Prav tako moramo zadostiti zadostnemu trajanju posamezne vadbene enote. Manj kot 60 minut naenkrat ne bo prineslo želenih učinkov, vsaj pri zdravih ljudeh ne! In intenzivnost? Skoraj vsi smo že opremljeni z merilci srčnega utripa, GPSi, pedometri…, a vse to nam ne bo prav nič pomagalo, če vadimo premalo ali preveč intenzivno. Dodajmo še, da uravnotežen vadbeni program poleg vzdržljivostne vadbe vsebuje še vadbo za moč, gibljivost, koordinacijo in ravnotežje. Z upoštevanjem vsega naštetega se bomo že nekoliko bolj približali »optimalnemu« načrtu treninga.

In kakšen je optimalni načrt treninga? To je vprašanje za milijardo dolarjev, odgovor se še išče… 🙂 Zagotovo je res le to; vsak človek je individualen, zato niti dva športnika z enakim programom treninga ne moreta doseči enakih rezultatov. Genetika je zadeve lepo premešala in tako je vsak dan nov izziv!